Sutra svetkujemo Sv. Antu – omiljenog sveca svijeta, suzaštitnika Drniša

- 12. lipnja 2017.

Sutra je blagdan Svetog Ante Padovanskog, omiljenog sveca cijeloga svijeta, suzaštitnika Drniša.

Sveti Ante zaštitnik je braka, žena, djece, pomoćnik u raznim nevoljama, za ponovno nađene stvari. Časti se i kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi.

U mnogim mjestima, kao i u Drnišu, na njegov blagdan blagoslivlja se ljiljan – cvijet koji podsjeća na čistoću koju je posjedovao sv. Ante.

Svečanosti sutra u Drnišu započinju jutarnjim misama u 07.00 i u 08.00 sati u crkvi Sv. Ante.

Središnjem koncelebriranom misnom slavlju sutra će u 10.00 prethoditi svečanost blagoslova kipa Sv. Ante rad kipara Ivana Meštrovića koji je prošlog tjedna nakon 25 godina ponovno postavljen ispred Crkve sv. Ante.

Stari kip – brončani odljev iz 1988. godine, srbočetnici su raznijeli eksplozivom kad i crkvu za vrijeme Domovinskoga rata 1992. godine. Tad je od kipa Sv. Ante ostala samo ruka koja se čuva u župnoj kući a uskoro će je preuzeti Gradski muzej Drniš.

Postavljanje novog kipa koštalo je 200 tisuća kuna a riječ je o inicijativi Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja i fra Ivana Maletića, koju su podržali i financijski pomogli realizirati Grad Drniš, Grad Zagreb i JU NP Krka.
Novi kip je odljev u bronci lijevan u Ljevaonici Ujević u Zagrebu.

Nakon blagoslova kipa uslijediti će svečana procesija gradom sa svečevim kipom, iz crkve sv. Ante prema crkvi Gospe od Ružarija, a misu će predvoditi Visovački gvardijan Fra Bozo Duvnjak. Svetu misu možete uživo pratiti u programu Radio Drniša.

U 19.00 sati u crkvi Svetog Ante su sveta misa i blagoslov djece.

Proslavi blagdana Svetog Ante u Drnišu su prethodili devetnica Svetom Anti i 4. Sv. Ante Fest održan sinoć u organizaciji Župe Gospe od Ružarija i Pučkog otvorenog učilišta Drniš a nastupili su Dječji zbor Sveti Ante Drniš, Dječji zbor Grdelini, drniška FRAMA te Zbor mladih župe sv. Petra iz Siverića uz izravan prijenos u našem programu.

Galeriju fotografija 4. ‘Sv. Ante Fest’ 2017. pogledajte klikom OVDJE

sv-ante-2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background