Sutra isplata potpora petropoljskim učenicima i studentima

- 17. rujna 2012.

Sutra započinje isplata potpora petropoljskim đacima i studentima.

Općina Ružić i u ovogodišnjem proračunu za njih je osigurala financijska sredstva. Ukupno 160 tisuća kuna bit će podijeljeno osmoškolcima, srednjoškolcima i studentima.

Tako će svim učenicima Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog – područnog odjeljenja Ivana Meštrovića u Gradcu i Čavoglavama biti isplaćeno po 500 kuna u gotovini, dok će se redovnim učenicima srednjih škola koja imaju prebivalište na području Općine Ružić bit će isplaćeno po 800 kuna, također u gotovini. Studentima koji imaju prebivalište na području općine bit će isplaćeno po 1.500,00 kuna na žiro račun.

Uvjet za isplatu potpore je da domaćinstva u kojima prebivaju korisnici potpore nemaju dugovanja prema općinskom proračunu s pozicije komunalne naknade.

Na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća, koja će biti održana do kraja rujna, naći će se i pitanje prijevoza srednjoškolaca do Drniša.

Naime, iako je početkom godine ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio kako će država u potpunosti financirati trošak prijevoza srednjoškolaca, ispostavilo se kako će se prijevoz financirati samo djelomično, u maksimalnom iznosu do 75%, i to samo za one učenike koji koriste redoviti linijski prijevoz.

Tako će srednjoškolci koji s područja Općine Ružić putuju u Split imati potporu od države, ali će, nažalost, učenici koji pohađaju srednju školu u Drnišu i koji ionako školu pohađaju u bitno otežanim uvjetima ostati i bez te potpore, čime ih se dodatno ugrožava i dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na njihove vršnjake koji žive u urbanim sredinama.

– “Sve to je još jedan bolan pokazatelj krajnje socijalne neosjetljivosti i nerazumijevanja za specifične teške okolnosti života u ruralnim područjima koju od početka svog mandata iskazuje aktualna Vlada Republike Hrvatske. Ipak, sve strukture vlasti Općine Ružić, to jest načelnik i svi vijećnici Općinskog vijeća, suglasni su da se poduzme sve što je u njihovoj moći kako bi se pitanje prijevoza srednjoškolaca riješilo na zadovoljavajući način. Ukoliko se uskoro ne iznađe drugo povoljno rješenje za prijevoz srednjoškolaca do Drniša uspostavit će se izvanredna autobusna linija uz minimalno učešće učenika u cijeni prijevoza. Prilikom posjete Gradcu prošle subote pomoć u granicama svojih mogućnosti obećao je i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. Više o svemu će se znati nakon slijedeće sjednice Općinskog vijeća”, kazao je zamjenik načelnika Općine Ružić Dalibor Durdov.

ucenici-pjesaci

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian