Petropoljci proslavili blagdan Male Gospe – Dan Općine Ružić

- 10. rujna 2012.

– “Proteklih godinu dana na području Općine Ružić realiziran je niz projekata i programa. Najvažnije od svega je donošenje Prostornog plana iz kojega je u potpunosti izbrisano eksploatacijsko polje gipsa tvrtke Knauf u Ružiću budući da se nalazi u zoni sanitarne zaštite te je izrazito nepovoljno pozicionirano u odnosu na stambene objekte, rijeku Čikolu te Mauzolej Ivana Meštrovića”, kazao je tako načelnik Općine Ružić Josip Sučić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u subotu na blagdan Male Gospe kada je proslavljen Dan općine Ružić iznoseći rezultate rada prošlih godinu dana.

Načelnik Sučić je naglasio kako je novim petropoljskim Prostornim planom definirano i nekoliko gospodarskih zona. Uz postojeću zonu Midenjak u Ružiću koja je povećana sa 10 na 14 hektara te zonu punionice vode na izvoru Čikole, novim je planom predviđena gospodarska zone namjene pršutana u Čavoglavama, mješovita gospodarsko-poljoprivredna zona u Kljacima te poslovna zona Umljanovići. U Kljacima, u predjelu starog rudnika, predviđeno je i reciklažno dvorište za gospodarenje otpadom. Slijedi izrada geodetskih podloga i izvlaštenje područja. Udovoljeno je i stotinjak zahtjeva građana za građevinskim parcelama.

– ” Prostorni plan predviđa i vjetro-elektranu na Svilaji na granici prema gradu Drnišu te Splitsko-dalmatinskoj županiji koja bi po broju agregata i visini investicije trebala biti među najvećima u državi. U zadnjih godinu dana rekonstruirana je niskonaponska mreža na području Donjih Kljaka i Mirlović Polja, rekonstruirana je vodovodna mreža u Donjim Kljacima, radi se glavni projekt za naselja Mirlović Polje, Drvenjak Gornji Moseć dok novi asfalt postavljen je na brojnim prometnicima, lokalnim i županijskim. Općina Ružić i ove godine subvencionira prijevoz svojih srednjoškolaca, pomaže novorođenu djecu novčanim naknadama obiteljima. Tri tisuće kuna za prvorođeno dijete, četiri tisuće za drugo dijete i pet tisuća za svako sljedeće a sa dvije tisuće kuna Općina pomaže svaki sklopljeni brak. Ove godine očekujemo sveukupno 15 novorođenčadi”, kazao je načelnik Sučić. 

Petropoljci su ponosni i na početak obnove vrijednih objekata Ivana Meštrovića na Banovači, za što je Ministarstvo kulture izdvojilo 200 a Općina 400 tisuća kuna kako bi se za početak pristupilo sanaciji krovišta a pomoć je obećao i župan Goran Pauk.

Uz gospodarstvenike, predstavnike političkih stranaka, branitelje, vijećnike sjednici su nazočili i župan Šibensko kninski Goran Pauk, zamjenik župana Zoran Smolić, predsjednik drniškog Gradskog vijeća mr.sc. Josip Begonja, načelnik Općine Unešić Branko Dželalija, načelnik Policijske postaje Drniš Renato Grguričin, direktor Rad-a Davor Jakelić i brojni drugi.

Pučki dio proslave blagdana Male Gospe započeo je popodnevnom svetom Misom i blagoslovom djece i KUD-ova, nakon čega je uslijedio svečani mimohod sudionika folklornog programa. Usporedo sa folklornim programom odvijao se i turnir u “Šijavici” .

Najuspješniji su bili Zvone Cigić i Ante Galić koji su odnijeli prvu nagradu od 800 kuna, dok su drugu utješnu nagradu od 200 kuna osvojili Hrvoje Miljak i Neven Pauk.

Po završetku folklornog programa nastupio je sastav Mak iz Imotskoga koji se zabavljao nazočne do kasnih noćnih sati. Ove je godine po prvi put upriličen i vatromet što su donirala braća Jole i Ante Jukica, petropoljci koji stalno borave u Rijeci, a koji su se i do sada iskazali velikodušnim donacijama, prije svega DVD-u Ružić.

Poseban pečat ovogodišnjoj proslavi dala je etno tombola koju je osmislila Željka Franjić, a realizirali članice i članovi Etno udruge. Nagrade su se sastojale od autentičnih domaćih, uglavnom prehrambenih proizvoda. Bilo je tu luka, krumpira, balancana, jaja, paprike, ali i malo bogatijih poput sira iz mješina, maslinova ulje, meda i slično. Glavna nagrada bilo je živo jare koje su donirali Marin Franjić, Tomo Pastuović i Hrvoje Miljak. Sretni dobitnik bio je Jakiša Mijatovć i njegovo troje djece koja su nagradu odmah prigrlili kao kućnog ljubimca.

Odigran je i turnir u malom nogometu pobjednik kojega je ekipa Umljanovića, Gradac je osvojio drugo a Kljaci treće mjesto.

svecana-1

svecana-2

svecana_3

svecana_4

svecana_5


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian