Sutra, 01. travnja počinje Popis stanovništva 2011.

- 31. ožujka 2011.

U Državnom zavodu za statistiku navode da će se Popis stanovništva provesti prema stanju na dan 31. ožujka u 24 sata, a građani će odgovarati na 45 pitanja, među kojima i na nekoliko novih u odnosu na popis 2001.

Tako će se ove godine tražiti OIB ili broj osobne iskaznice, namjera prisutnosti ili odsutnosti iz mjesta popisa, a pitanja će obuhvatiti i informatičku pismenost te pripadnost bračnim, izvanbračnim ili istospolnim zajednicama.

Ostala pitanja odnosit će se, kao i tijekom prethodnih popisa, na podatke o spolu, mjestu i godini rođenja, nacionalnosti, vjeroispovijesti, obrazovanju, prihodima, stambenim uvjetima te vlasništvu nad nekretninama.

Popisom će biti obuhvaćeni hrvatski državljani, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, bez obzira nalaze li se u vrijeme popisa u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Građani su obvezni odazvati se popisu, a odbijanje davanja podataka, kao i netočni ili nepotpuni podatci smatrat će se prekršajem kažnjivim s 300 do 800 kuna.

Popisivanje neće obuhvatiti osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali su odsutne dulje od jedne godine. Neće biti obuhvaćeni ni oni koji imaju boravište u Hrvatskoj kraće od jedne godine i ne namjeravaju dulje od toga ostati, te studenti koji studiraju u inozemstvu. Neće biti obuhvaćeno niti diplomatsko osoblje stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao ni predstavnici međunarodnih organizacija i tijela te članovi njihovih obitelji koji s njima borave u Hrvatskoj.

Popisivanje na terenu počinje 1. travnja u 8 sati, a provodit će ga 15.000 popisivača i 2000 kontrolora koji su prošli obuku i položili test. Radi identifikacije i onemogućavanja eventualnih zloupotreba, svaki popisivač imat će sa sobom ovlaštenje kojim dokazuje svoj status. Također, svaki će popisivač sa sobom nositi kovčežić s logom Popisa pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima.

Na području bivše općine Drniš posao će obavljati 57 osoba. Za područje ispostave Drniš izabrana su 32 popisivača, za područje Promine sedam, područje Općine Unešić popisivat će 10 osoba te područje Ružića osam.

Prema zadnjem popisu stanovnika iz 2001. godine područje Grada Drniša koje uključuje Drniš i 26 okolnih naselja imalo je 8.595 stanovnika, od čega sam Drniš 3.332.

Općina Ružić imala je 1.775 stanovnika, Općina Promina 1.317 stanovnika, Općina Unešić 2.160 stanovnika. Sveukupno prije deset godina na području bivše Općine Drniš živjelo je 13.847 stanovnika

Znate li koje drniško selo ima najviše stanovnika? Siverić – 620 osoba prema popisu iz 2001. godine. Ali to samo ako ćemo Miljevce brojati odvojeno. Na području sedam miljevačkih sela prema zadnjem popisu živi čak 1.422 osobe. A koje je miljevačko selo najbrojnije? Brištane 306, Kaočine 253, Drinovci 227, Širitovci 225, Ključ  186, Bogatić  113, Karalić 112.

Druga naselja Grada Drniša? Kričke su prije 10 godina imale 327 osoba, Badanj je brojio 326 ljudi, Kadina Glavica 255 osoba prema zadnjem popisu dok Pokrovnik 256, Pakovo selo 246, Radonić 434, Trbounje samo 259 žitelja, Žitnić 195 osoba, Tepljuh 149, Velušić 91, Štikovo 82, 238 Sedramić, Parčić 134, Nos Kalik 5, Miočić 47, Lišnjak 7, Kanjane 17, Biočić 145.

Prosječna gustoća naseljenosti – 16,44 stanovnika / km², prosječan broj stanovnika naselja 219,8 stanovnika, udio gradskog stanovništva 24,06 %, udio seoskog stanovništva 75,94 %, prosječna starost stanovnika 47,8 godina, struktura stanovništva po narodnosti 96,67 % hrvati; 3,15 % srbi; 0,18 % ostali, vjerska struktura stanovništva 96,23 % rimokatolici;  1,05% pravoslavni;  2,72% ostali i ateisti.

Popis stanovništva je najveće statističko istraživanje jedne države kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, kućanstvima i stanovima.

Cilj je svakog popisa ustanoviti broj i teritorijalni raspored stanovništva, ukupno za cijelu državu, po županijama, gradovima/općinama i naseljima. Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurava podatke o osnovnim demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracijskim i drugim obilježjima stanovništva, o broju kućanstava, obitelji i njihovim karakteristikama te podatke o stambenom fondu, njegovim karakteristikama, opremljenosti, pa čak i o starosti zgrada itd.

Jutros je Šibensko kninski župan Goran Pauk održao konferenciju za javnost u svojstvu predsjednika Županijskog popisnog povjerenstva za Popis stanovništva, kućanstava i stanova.  Županijsko popisno povjerenstvo za provedbu popisa moli sve građane da svojim sudjelovanjem i točnim odgovorima na postavljena pitanja omoguće da Popis bude kvalitetno proveden, što će osigurati i kvalitetne popisne rezultate. Sudjelovanje je iznimno važno. Građani se mole na suradnju s popisivačem koji će pri dolasku u kućanstvo pokazati službeno ovlaštenje. Svojim sudjelovanjem i točnim odgovorima na postavljena pitanja omogućit ćete da Popis 2011. bude kvalitetno proveden, što će osigurati i kvalitetne popisne rezultate. Povjerenstvo moli i da za članove svoga kućanstva pripremite osobni identifikacijski broj (OIB) ili broj osobne iskaznice kako bi ih popisivač mogao upisati u obrasce. Ako popisivač nikog ne zatekne kod kuće, ostavit će Obavijest o ponovnom dolasku s naznačenim danom i vremenom dolaska, odnosno svoj kontakt telefon na koji ga možete nazvati i dogovoriti vrijeme popisivanja.

  • TAJNOST PODATAKA

Osobni podaci prikupljeni Popisom službena su tajna i koristit će se isključivo za statističke svrhe kako je i propisano Zakonom o Popisu 2011. i Zakonom o službenoj statistici. Podaci Popisa prikazivat će se isključivo u skupnom (agregiranom) obliku na razini Republike Hrvatske, županija, gradova/općina i naselja.

popisStanovnistvaBig

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian