Stižu novi EU novci za daljnji razvoj turizma na području Grada Drniša

- 1. lipnja 2017.

U Splitu, u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije potpisan je ugovor o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta Adriatic Canyoning, partnera – Grad Široki Brijeg, Općina Grude, Grad Drniš, Grad Obrovac, Razvojna agencija Zadarske županije – „ZADRA NOVA”, te Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Projekt ‘ADRIATIC CANYONS ADVENTURE TOURS’, kojim su partneri iz 3 zemlje aplicirali u okviru 1. poziva INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora u srpnju 2016. godine, odobren je i financirat će se iz fondova Europske Unije.

Provedba započinje 1. srpnja 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta svih partnera je 1.880.297,66 EUR-a, a iz Europskih fondova je predviđeno sufinanciranje u iznosu od 1.598.253,00 EUR-a.

Vrijednost projekta Grada Drniša je 354.775,05 EUR-a, od čega će se 85% sredstva osigurati iz fondova Europske Unije, a ostatak iz Proračuna Grada Drniša. Projekt će trajati 30 mjeseci.
Glavni cilj ovog projekta je poboljšanje turističke ponude Grada Drniša, te daljnje poticanje i razvoj ruralnog turizma na ovom prostoru. Kroz projekt je planirano uređenje biciklističkih staza u Pakovu Selu i Pokrovniku, uređenje i opremanje Centra za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu, te nabava i postavljanje prvog Sustava javnih bicikli u dalmatinskom zaleđu.

Uz ravnateljicu Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i državnu tajnicu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Stellu Arneri, na potpisivanju ugovora su bili prisutni i predstavnici svih partnera na projektu, među njima i gradonačelnik Drniša Josip Begonja i pročelnica za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti Ivana Sučić.

Projektni prijedlog predan je u okviru treće prioritetne osi ‘Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine’i rezultat je zajedničkog rada svih 6 partnera.

Njime se želi potaknuti razvoj turizma u jadranskom zaleđu, te su u tu svrhu odabrane specifične lokacije: Peć mlini i Borak u BiH, kanjoni Čikole i Zrmanje u Hrvatskoj, te Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori – mjesta bogata kulturnom i povijesnom baštinom, koja trenutno nisu dio postojeće turističke ponude, a koja će poslužiti kao model za razvoj aktivnog turizma u jadranskom zaleđu.

Cilj projekta je ove lokacije integrirati u postojeću turističku ponudu s novim i atraktivnim turističkim sadržajem, namijenjenim turistima i posjetiteljima koji žele aktivniji i adrenalinski odmor.

Planirano je da se kroz projekt kreira prekogranični model za bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne baštine jadranskog zaleđa, kao i promocija aktivnog turizma koji posljednjih godina bilježi konstantni porast.

Na trilateralnom pozivu prekogranične suradnje predano je ukupno 165 projekata, a Adriatic Canyoning je zauzeo treće mjesto na rang listi za prioritetnu os 3, u okviru koje su sredstva odobrena za 5 projektnih prijedloga.
Ukupno je odobreno financiranje dvadeset i jednog projekta u sve četiri osi – priopćeno je iz Grada Drniša.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background