Srednja škola Ivana Meštrovića dobila sustav grijanja na biomasu

- 5. rujna 2016.

Zajedničkom suradnjom Šibensko-kninske županije i Razvojne agencije Šibensko-kninske županije u okrviru projekta HOLISTIC, danas je u prostorijama Srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu organizirana primopredaja sustava grijanja na biomasu, koji je financiran iz predpristupnog fonda EU IPA Jadranska prekogranična suradnja.

Sustav grijanja na biomasu u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna ravnatelju škole Ivanu Zeljku na korištenje je predao Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

“Iznimno mi je zadovoljstvo da baš na početku nove školske godine predam ovaj sustav na korištenje u svrhu stvaranja boljih radnih uvjeta kako za učenike, tako i za sve djelatnike ove škole kako bi omogućili ravnomjerni razvoj i napredak svih dijelova naše županije.

Cilj nam je kroz ovakva ulaganja, a posebno kroz projekte financirane iz Europske unije, stvoriti što bolje uvjete života na ovim područjima te zaustaviti sve veći odljev stanovništva kojeg smo svjedoci u posljednje vrijeme.”, rekao je župan Goran Pauk.

Ravnatelj škole Ivan Zeljak i gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja zahvalili su županu, JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije kao i izvođačima radova tvrtkama Mikroklima, TEC-Elektroinstalacije, Structor i Zaštita inspekt, što je ovaj ekološki prihvatljiv sustav grijanja dobila upravo SŠ Ivana Meštrovića u Drnišu. 

Župan Goran Pauk: 

{play}images/audio2/grijanje_goran_pauk.mp3{/play}

Ravnatelj Ivan Zeljko:

{play}images/audio2/grijanje_ivan_zeljko.mp3{/play}

Gradonačelnik Josip Begonja:

{play}images/audio2/grijanje_josip_begonja.mp3{/play}

Riječ je o ekološki prihvatljivom sustavu grijanja koji kao energent koristi sječku i pelete što će rezultirati manjim režijskim troškovima i manjim onečišćenjem okoliša u odnosu na korištenje postojećeg sustava grijanja na lož ulje. Ujedno, novi sustav grijanja potiče održivo upravljanje šumskom biomasom, a redovitim čišćenjem šume smanjuje se rizik od nastanka požara, što je okosnica projekta Holistic čiji je glavni cilj unaprjeđenje sustava zaštite od požara.

Podsjetimo, „Holistički model integralne zaštite od šumskih požara – HOLISTIC” je strateški projekt financiran iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA Jadranska prekogranična suradnja, u kojem Šibensko-kninska županija sudjeluje kao projektni partner uz još 19 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke. Raspoloživi budžet za Šibensko – kninsku županiju iznosi 440.478,11 €, od čega Europska unija sufinancira 85% cjelokupnog iznosa, a Fond za sufinanciranje projekata na lokalnoj i regionalnoj razini još dodatnih 9%.

Cilj projekta, koji je započeo u listopadu 2013. godine a traje do rujna 2016. godine, je podržati održivo zajedničko upravljanje prirodnim resursima prevencijom šumskih požara i zaštitom javnih zgrada od posebnog značaja od potresa te podržati održivu uporabu biomase zaštitom vrijednih prirodnih resursa, istodobno razvijajući prekograničnu suradnju jadranskog područja.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background