Skupština Šibensko kninske županije o zagrebačkom mulju u Drnišu

- 5. prosinca 2017.

Na sjednici Skupštine Šibensko kninske županije danas se raspravljalo o davanju podrške gradu Drnišu za pokretanjem revizije dozvole koju je tvrtki Girk Kalun izdalo Ministarstvo zaštite okoliša a koja u sebi sadrži mogućnost spaljivanja opasnog otpada.

Točka Dnevnog reda obećana je na posljednjoj sjednici županijske skupštine prije nekoliko tjedana nakon što se o toj temi raspravljalo u aktualnom satu.

A Gradsko vijeće grada Drniša pokretanje revizije dozvole izglasalo je većinom glasova na svojoj izvanrednoj sjednici u studenom.

– ‘Tvrtka Kalun u osnovi se bavi proizvodnjom vapna i gipsa. Za to je potrebno visoka temperatura, a za nju energenti, od kojih neki onečišćuju zrak. Međutim, nema energenta koji to ne čini. U Kalunu se najviše koristi drvo, ali i taj mulj za što tvrtka ima dozvolu kroz zakon o suspaljivanju otpada. Mulj u krutom stanju spada u neopasan otpad, a da je sve pod kontrolom pokazala su sva dosadašnja ispitivanja koja su pokazala da Drniš ima zrak najviše kategorije. U srpnju ove godine u Kalunu je bila zadnji put inspekcija i nije pronašla nikakve nepravilnosti – rekao je na sjednici župan Goran Pauk.
Jednom u pet godina i tako se zakonski mora obaviti revizija dozvola za korištenje i obradu otpada. Dakle, ne vidim razlog zašto ne bi podržali inicijativu Grada Drniša – zaključio je Pauk.

No na točku Dnevnog reda zbog manjkavosti predloženog Zaključka Skupštine Šibensko kninske imala je Vlatka Duilo iz HNS-a koja je predložila detaljan amandman sa dopunom zaključka.
– Tvrdim i iza toga stojim da je dozvola nezakonita. Nema uporište u prostornom planu Šibensko kninske županije, ni Grada Drniša a riječ je o četvrtoj zoni sanitarne zaštite vodozaštićenog područja Grada Drniša. A mulj uopće nije u krutom stanju, već u želatinoznom polutekućem a baca se u napuštenu kavu iza tvornice GIRK Kalun. Da bi ga se spalilo mora ga se dovesti u stanje neopasnog otpada. Girk Kalun niti ima za to tehnologiju, niti se time misli baviti. Postoje sušare za isušivanje kanalizacijskog mulja a oni ga bacaju na za to neprimjerenu podlogu i kane ga samo zatrpati, po mom dubokom uvjerenju. I nemojmo se varati o čemu je riječ, nije riječ samo o zagrebačkoj kanalizaciji već i o svemu onome što izlazi iz zagrebačkih tvornica’, kazala je Vlatka Duilo.

Dva sata trajala je rasprava tijekom kojih mnogi su se vijećnici javili za riječ Ivica Ledenko, Josip Sučić, Stipe Petrina Nediljko Dujić , pojedini isprovocirani izjavom župana Pauka kako se stajsko gnojivo oduvijek bacalo po poljima, pa su ga optužili i da je preuzeo PR tvrtke Kalun. Ono najvažnije ostalo je nepoznato – je li mulj iz zagrebačkog kolektora opasan ili neopasan otpad?

– ‘Temeljno pitanje nam mora biti zdravlje ljudi i zaštita okoliša. Kalun se prije par godina tužilo jer kao gorivo koristi borovinu sa zgarišta, a takvima je sad ovo idealna tema za nove tužbe. Danas se ovdje zlorabi govornicu za potrese i dezinformiranje javnosti. Nije naša zadaća da unaprijed sudimo, već, ako imamo sumnju, pokrenemo institucije koje to trebaju ispitati. Podržimo ovaj zaključak i dajmo tako podršku Gradu Drnišu i gradonačelniku za reviziju koja će, vjerujem, pokazati da je sve u granicama dopuštenog, referirao se predsjednik Skupštine Nediljko Dujić. 

Inicijativa Grada Drniša o reviziji dozvole za gospodarenje otpadom na sjednici Skupštine Šibensko kninske županije jednoglasno je prihvaćena, a nakon kontrola i inspekcija napokon bi trebalo biti jasno jeli kanalizacijski mulj koji se spaljuje kod Drniša opasan za ljudsko zdravlje.

Podsjetimo, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je još prije dvije godine drniškoj tvrtki “GIRK Kalun” dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom, iako u prostorno-planskoj dokumentaciji Drniša na tom području nije predviđen nikakav oblik bavljenja opasnim otpadom.

Vlatka Duilo, foto: ŠibenikIN


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian