Školstvo na prostoru Dalmatinske zagore-zalog budućnosti ?

- 17. listopada 2014.

Grada Drniš domaćin je stručno-znanstvenom skupu na temu „Školstvo na prostoru Dalmatinske zagore- zalog za budućnost” što se održava danas u organizaciji Udruge Kulturni sabor Zagore, Sveučilišta u Zadru i Filozofskog fakulteta u Splitu.

Foto: Nino Matić

Uvodno pozdravljajući u ime domaćina okupljene na ovom skupu gradonačelnik Drniš Josip Begonja kazao je kako je Drniš centar ovog dijela Zagore, te podsjetio da organizirano školstvo na ovom prostoru datira više od 200 godina, još iz 1801. godine kada je prvi učitelj bio fra Karlo Matić iz Otavica .

„ Današnja tema vrlo je aktualna u kontekstu nekih najava aktualne vlasti da se u selima gdje je manje od pet učenika gase škole, jer naša sela bez škola i crkva i nemaju svrhu postojanja. Po meni bio bi to zadnji čavao u lijes tih sela „, istaknuo je gradonačelnik Begonja. O skupu nam je rekao:
{play}audio/josip_begonja_171014.mp3{/play}

„Škola koliko je god u vrijeme opismenjavanja bila zalog budućnosti za Zagoru, na kraju je bila zalog raseljavanja. Školstvo za ove krajeve nije bilo budućnost , zato što škola za život u nas nije koncipirana na način da odgaja i uči kako ostati u prostoru gdje ste stvoreni i kako ostati i koristiti potencijal toga prostora. Ljudski potencijal koji mi imamo u ovim krajevima ne ostaje, škola osigurava raseljavanje ili iseljavanje jer vrsnost naše djece, učenika i studenta garantira da u onim smjerovima u kojima se obrazuju će napustiti ove krajeve”, naglasio je šibensko kninski dožupan Zoran Smolić na otvaranju ovog znanstvenog skupa dodavši kako „zasićenost velikih gradova prijeti siromaštvu onima koji u njima žive. A to otvara mogućnost ovih praznih prostora da u njima čovjek nađe mjesto za život, sreću i razvoj”. Za Radio Drniš je kazao:

{play}audio/zoran_smolic_171014.mp3{/play}

Okupljene na skupu u Drnišu pozdravio je i šibenski biskup magr Ante Ivas podsjetivši kako prvi opismenjavanje na ovim prostorima proveli su redovnici , koji su tako doprinijeli i kulturi ovog naroda čiji je bitni dio upravo školstvo, kazao je msgr Ivas i dodao:

{play}audio/biskup_ivas_171014.mp3{/play}

Ispred suorganizatora Filozofskog fakulteta Split, Drnišane je pozdravio i profesor sa odsjeka za povijest Mladen Domazet , rekavši:

{play}audio/mladen_domazet_171014.mp3{/play}

„Drniš je prvi grad u Dalmatinskoj zagori ,nakon dvije općine, koji se prihvatio domaćinstva za ovakav skup. Ponosni smo što smo od 2008. godine kada smo osnovani uspjeli organizirati tri znanstvena skupa kao naš doprinos upoznavanju Dalmatinske zagore”, istaknuo je predsjednik Kulturnog sabora Zagore Nedjeljko Marinov, udruge koja je osnovana radi promicanja istraživanja i njegovanja kulturne, povijesne i gospodarske posebnosti Zagore. Nedjeljko Marinov za Radio Drniš je kazao:

{play}audio/nedjeljko_marinov_171014.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background