Silvija Sunara ima samostalnu izložbu u Stuttgartu

- 20. studenoga 2018.

Poznata drniška umjetnica, akademska slikarica Silvija Sunara u prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu u utorak, 27. studenog 2018. godine imati će svoju prvu samostalnu izložbu izvan Hrvatske.
– ‘Ovo će biti moja prva samostalna izložba izvan zemlje. U veljači ove godine sam izlagala na grupnoj izložbi u Ulmu, zajedno s hrvatskim umjetnicima koji stanuju u pokrajini Baden W., okupljenima u grupi CRO-ART. Zahvaljujući kontaktu i suradnji s njima, osobito predsjednikom udruge pokojnim Mirkom Bokšićem, došla sam do realizacije ovog događaja’ – kazala nam je Silvija.
Završila je srednju Umjetničku školu u Splitu i diplomirala na splitskoj Umjetničkoj akademiji u klasi profesora Gorkog Žuvele. Svoje radove izlagala je na devet samostalnih, te više grupnih izložbi. Radi kao profesorica.

Samostalne izložbe:

 • GRADSKI MUZEJ, Drniš
 • GALERIJA DOMA HV-a, Knin
 • GALERIJA SVETOG KRŠEVANA, Šibenik
 • GRADSKI MUZEJ, Drniš
 • GALERIJA KNINSKE TVRĐAVE, Knin
 • GALERIJA MATIJA, Šibenik
 • GALERIJA KULTURNOG CENTRA, Tribunj
 • MUZEJ GRADA TROGIRA, Trogir
 • GALERIJA VINKO DRAGANJA, Split

Grupne izložbe:

 • MUZEJ MIMARA, Zagreb (s Grupom 9)
 • LANDRATSAMT, Ulm, Njemačka (s grupom CRO-ART)

Umjetnica je poznata po svom radu u mozaiku.
– ‘Mozaik je drevna slikarska tehnika, koja je recimo bila jako zastupljena u starom Rimu. Danas ih rijetko tko izrađuje. Postoji i priča kako sam krenula u to. Družila sam se sa prijateljem iz Drniša, Viktorijem, koji je imao svoju staklariju gdje je izrađivao velike figure od stakla. Jednog dana u njegovom ateljeu sinula mi je ideja kako bi bilo zanimljivo izraditi sliku od malih stakala uklopljenih u mozaik. Prvi rad sam napravila u njegovoj radionici.
Najčešće radim u jako velikim dimenzijama, što zahtjeva puno vremena, strpljenja i pripreme’, ispričala nam je Silvija.

Uz mozaik najdraža tehnika joj je ulje na platnu, a ponosna je i na svoja tri rada koja su u sakralnim objektima, Sv. Frane krasi istoimenu crkvu u Trbounju, za kapelicu Božanskog Milosrđa u Drnišu izradila je djelo ‘Milosrdni Isus’, te sv. Juru za crkvicu koja nosi ime tog sveca u Žitniću.

Omiljene radove u mozaiku darovala je članovima obitelji i prijateljima da joj ostanu blizu.
– ‘Mozaici Silvije Sunare bogati su znakovima i simbolima, vrlo individualno oblikovani i prepoznatljivi. Oni u sebi nose dašak Meštrovićeve estetike i secesijskog sklada. Jednostavne kompozicije i snažni ritmovi u suglasju su s duboko intimnom, a opet općerazumljivom poezijom koju iz njih čitamo. Činjenica da je rođena Drnišanka i da ju je neposredan i živ dodir s Meštrovićevim Vrelom života, Majkom s djetetom, Oračima, Sv. Rokom…. nadahnjivao od djetinjstva učinio je upravo taj estetski kod nezaobilaznom uporišnom točkom u njenom radu. Njena ukorijenjenost u lokalnu tradiciju očituje se i u sklonosti stiliziranim, grafički čistim formama poput onih s elemenata narodne nošnje. S druge strane završiti slikarstvo na splitskoj Umjetničkoj akademiji u klasi profesora Gorkog Žuvele značilo je primiti čvrste temelje, prije svega u poticajnom smislu.

Zidno slikarstvo, konkretno mozaik njen je osobni izbor i preokupacija kojom se bavi intenzivno i dugo kao jedna od rijetkih umjetnica na ovom tlu. Dakako da je Silvija Sunara već u ranim djelima osvojila vlastiti kreativni prostor i ispunila ga osobnim slikarskim oblicima, izvornim, čudesnim i zagonetnim. U novijem hrvatskom zidnom slikarstvu doista ne prepoznajemo mnogo autora ovakvog umjetničkog nerva i prepoznatljivog karaktera. Njeno djelo jednostavno teži duhovnosti pa pritom i njen izbor materijala, stakla kao raskošnog medija punog svjetlosnih mogućnosti, dobiva na značenju.
Djela Silvije Sunare oda su svemiru i beskonačnosti, ljubavi i miru, radosti i nadahnuću’, istaknula je među ostalim u recenziji njezinih djela umjetnica i pedagoginja Zdenka Bilušić koja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku vodi odjel za vizualnu umjetnost i uređuje izložbene programe.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian