Radio Drniš sudjeluje sutra na Burnumskim Idama JU NP Krka

- 12. kolovoza 2019.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira još jedne Burnumske Ide koje će se održati u utorak, 13. kolovoza sa početkom u 20:00 sati

Riječ je o sajamsko- glazbeno-scenskoj manifestaciju kojom se nastoje oživjeti običaji iz vremena starih Rimljana, prije dvije tisuće godina, dok su živjeli i službovali upravo na ovim prostorima.

Tema ovogodišnjih Ida je – ljubav. Iako su Rimljani, zahvaljujući jakoj vojsci, bili samouvjereni vladari zapadnoga svijeta, ljubav je, ipak, jača pokretačka sila. I dvije tisuće godina poslije toga ljubav ostaje uvijek aktualnom temom.

Slavni amfiteatar u 21:00 sat ugostit će Arijanu Čulinu i Mirellu Meić, koje će na ovogodišnjim Idama izvesti kabaret „Varaš ga, ne ostavljaš ga“ da bi nam na prepoznatljiv i duhovit način prikazale svoj pogled na komplicirane muško-ženske odnose.

U 22:00 sata će se na pozornicu amfiteatra popeti glazbenik i umjetnik Damir Urban sa svojom Četvorkom, koju čine sjajni glazbenici: gitarist Luka Toman, basist  Sandi Bratonja, bubnjar Marco Bradaschia i klavijaturist Saša Markovski. Urbanov vokal, karizmatična pojava i zarazna energija privlače slušatelje različitih profila, tako da će koncert Urbana i Četvorke u Burnumu publici zasigurno predstavljati glazbeni užitak.

Glazbeno-scenskom programu prethodit će tradicionalni sajamski dio. Od 20:00 sati ispred amfiteatra posjetitelji mogu sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, prezentaciji legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme, antičkih obrta, mirisnih pripravaka i tajnih božanskih recepata za ljubavne brige, raznih antičkih vještina, od pisanja voskom, izrade drvenih igračaka, mozaika i bula preko antičke škole, dotjerivanja, odijevanja i šminkanja, odmaranja na trikliniju do gatanja iz kostiju i raznih drugih zabavnih sadržaja.

Sladokusci će moći kušati i neka od jela s menija rimskoga vojnika u Burnumu.

Ovogodišnja novost je i gastronomski troboj između Gradskog muzeja Šibenik, Radio Drniša i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, koji će antička jela spremati prema receptima dr. sc. Ivane Ožanić Roguljić.

Cilj održavanja ove manifestacije je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum. Pod vedrim nebom svake se godine rekonstruira povijest ovog kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva, ali i nezaobilaznih elemenata legionarskih vještina, upotpunjenim različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena.

Ulaz je besplatan, a organiziran je i besplatan prijevoz autobusima iz Šibenika, Skradina, Drniša i Knina:

  • 18.30  /   Šibenik (Tržnica) – Baldekin – Vidici (nasuprot trgovine Tommy, kod dječjeg igrališta) – Konjevrate – Drinovci (kod crkve Imena Isusova) – Oklaj – Burnum     4 autobusa
  • 18.30  /   Šibenik (Tržnica) – Lozovac – Skradin – Dubravice – Burnum     2 autobusa
  • 18.30  /   Knin (autobusni kolodvor) – Drniš (autobusni kolodvor) – Oklaj – Burnum     2 autobusa

Povratak autobusa s Burnuma planiran je nakon završetka događaja.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background