Radio Drniš danas slavi 46. rođendan

- 27. studenoga 2018.

Radio Drniš punih 46. godina emitira svoj program.

U eteru se po prvi puta začulo “Ovdje Radio Drniš” – 27. studenog 1972.

Od tada djelujemo 46 godina bez prekidanja, unatoč Domovinskom ratu, okupaciji drniškog područja i progonstvu, svakodnevno se oglašava – jedini drniški radio. Osim što se sluša, Radio Drniš zadnjih 13 godina se i čita, od kako postoji ovaj Portal – zahvaljujući najviše Tomislavu Bajiću.

Preko odašiljača s vrha Promine naš program slušatelji mogu pratiti uživo na drniškom području, te na području susjednih dalmatinskih županije i Like. Zahvaljujući digitalnom dobu slušamo se i putem interneta odnosno live streaminga na osobnim računalima ili mobilnim uređajima diljem svijeta.
Uz to informacije iz drniškog kraja uz fotografije s događaja što ih prate novinari Radio Drniša mogu se čitati na našoj web stranici i facebooku.

Kao javni servis Radio Drniš ima veliko značenje u društvenom životu Drniša i drniškog kraja.

Među najdugovječnijim smo lokalnim radio postajama u Dalmaciji, pa i u Hrvatskoj, sa svojim informativnim programom, te emisijama u vlastitoj produkciji s prvenstveno lokalnim temama.

Nadamo se podjednako zanimljivi, otvoreni i dostupni svim generacijama slušatelja, svima koji svakodnevno očekuju i traže lokalnu informaciju.

A kako je sve počelo? Prije 46 godina plan je skovan na kavi, u sad već kultnom drniškom hotelu ‘Danica’. Inicijatori su bili Kažimir Aralica, Marko Vukušić Maćela, Petar Šarić i Ante Vukušić. U sklopu Centra za kulturu radio je osnovan 1972. godine. Petar Šarić direktor Centra za kulturu i informiranje započeo je sa pripremama dokumentacije i ostvario prve kontakte sa Radio Zagrebom.

Prvi glas u drniškom eteru čuo se 27. 11. 1972. od spikerice Mire Bobanac. Iako je tehničku pomoć uvelike pružao Šime Kolombo, on je već bio zaposlen u tadašnjoj pošti zbog čega se ukazala potreba za stalnim tehničarom. Na to mjesto pretendirao je Krešimir Topić. No, da bi u tome uspio trebalo se dokazati, što je Krešimir i uspio pokretanjem svoje ilegalne radio postaje. Za nas je danas evocirao svoje uspomene i kazao:

– ‘ Sve je počelo još negdje u osmom razredu kad sam slušajući program tada nama jedine lokalne radio postaje Knin u društvu svojih vršnjaka izjavio da ću i ja jednog dana napraviti vlastitu radio postaju. Naravno da je to izazvalo podsmijeh, ali sam tu moju namjeru ipak ostvario nakon završetka srednje tehničke škole u Zagrebu. Saznavši da se vrše pripreme za početak rada radio postaje Drniš počeo sam se propitivati kako bi se mogao uključiti i zasnovati radni odnos. Povratne informacije su bile u stilu: ‘To je neki mali sa željezničke stanice vraga će on to znati’. Proradio inat i već nakon desetak dana u eteru se oglasio ilegalni radio Drniš. Oprema skromna sklepana od starih radio i televizijskih aparata, jednog gramofona, mikrofona izvađenog iz igračke i tridesetak gramofonskih ploča. Emitiranje je trajalo mjesec dana, a nakon što se u Slobodnoj Dalmaciji pojavio posebno uokvireni članak o ilegalnoj radio stanici, na vratima moje obiteljske kuće uskoro se pojavila milicija i zaplijenila opremu. Na saslušanju sam objasnio moje motive tako da sam relativno dobro prošao uz neku simboličnu novčanu kaznu. Uskoro stiže službeni poziv da se kao vanjski suradnik pridružim ing. Teodoru Moharu iz Ljubljane i ing. Vjekoslavu Mužiniću iz Zagreba koji su vršili montažu opreme. Nakon njihovih pohvala i preporuka više nisam bio onaj mali sa željezničke stanice. Službeno sam kao tehnički i glazbeni urednik zasnovao radni odnos 5. siječnja 1973. godine. I tako su dalje tekle godine emitiranja, tehničkih popravaka, ugradnje nove opreme, terenskih snimanja, direktnih prijenosa’ – ispričao nam je Krešo.

Godine su prolazile, radio zauzimao svoje mjesto u medijskom prostoru, kroz redakciju i režiju prošli deseci djelatnika i suradnika. Na kojima smo zahvalni. Posebno se pamti jedna od omiljenih spikerica Emilija Ćosić.

Niti dvadeset godine kasnije kad je već postalo sasvim jasno da ni drniško područje neće mimoići ratne strahote, djelatnici tadašnjeg Centra za kulturu dio su najosnovnije opreme premjestili na sigurno, u Unešić pod vodstvom Ante Vukušića direktora u vremenu od 1996. do 2008. godine .

Radio je posebnu je funkciju imao za vrijeme Domovinskog rata koji je potvrdio značaj ove radio postaje, a zaposlenici dokazali svoju profesionalnost i odgovornost emitiranjem programa i u najtežim ratnim uvjetima. Četiri ratne godine Radio Drniš djelovao je iz Unešića mijenjajući više lokacija i za odašiljač i privremeni studio. Radio nikada nije prestao sa radom, zahvaljujući Anti Vukušiću, dugogodišnjoj glavnoj urednici a kasnije i direktorici Aniti Vukušić, Vjekoslavu Keviću, Kreši Topiću, Jakovu Keviću, Davoru Čupiću, Katarini Rudan, Ivici Keviću i brojnim drugima. Veliku pomoć pružili su Radio Ritam i Radio Split.

Cijeli rat bio je izvor informacija za drniške prognanike i za branitelje na crtama bojišnice, ali i za one koji su ostali na okupiranom području.

Za doprinos u Domovinskom ratu ratna redakcija Radio Drniša dobila je posebnu povelju-zahvalnicu,a djelatnici su odlikovani Spomenicom Domovinskog rata 1991.,te  medaljama Bljesak i Oluja. Dok za ukupni doprinos informiranju građana drniškog područja Radio Drniš nagrađivan je i od nekadašnje Općine Drniš i Šibensko-kninske županije.

Iz oslobođenog Drniša oglasio se već 7. kolovoza 1995. godine. Po sili zakona 1996. godine izdvaja se od Centra za kulturu i osniva se trgovačko društvo – Radio postaja Drniš d.o.o. kako djeluje i danas, unatoč brojnim problemima u kojima se nalazi, financijskim, tehničkim i kadrovskim.

Osnivači i suvlasnici su Grad Drniš, Općina Promina, i Pučko otvoreno učilište Drniš, te 10 malih udjeličara.

Svim suradnicima i djelatnicima koji su dio sebe utkali u protekle godine rada radija – od srca hvala – nećemo nikoga izdvajati jer ne želimo nekoga preskočiti.

Prošle godine jubilarni rođendan smo proslavili humanitarnim koncertom ‘Za Prominu’ na kojem je nastupila Klapa Iskon. http://www.radiodrnis.hr/humanitarnim-koncertom-obiljezen-45-rodendan-radio-drnisa/

Večeras imamo druženje samo za aktualne djelatnike i suradnike, ali pripremamo nešto i za vas. Naš doprinos zajednici ove godine bit će trodnevna manifestacija ‘Advent u Drnišu’ o čemu više informacija odnosimo uskoro.

Svim slušateljima zahvaljujemo se na povjerenju i odanosti u proteklih 46 godina, uz poziv ostanite i dalje s nama na frekvenciji od 89 Mhz, slušajte svoj drniški radio.

 

 

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian