Srednjoškolci iz Drniša u posjeti Škabrnji

- 24. travnja 2012.

Učenici gimnazijskog, ekonomskog i elektrotehničkog usmjerenja drniške Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš prošlog vikenda posjetili su Škabrnju, gdje su položili vijence i zapalili svijeće na Spomen obilježju masovne grobnice, te kod Središnjeg Križa u spomen na sve stradale žrtve u Domovinskom ratu.

Izlet je organizirala i vodila prof. Marija Ramljak, u pratnji prof. Ljiljana Bjegović.

Po dolasku u Škabrnju, prema dogovoru sa načelnikom Općine Lukom Škarom, događanja u Škabrnji učenicima je detaljno ispričao tadašnji zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja, Marko Miljanić. Škabrnja je kao hrvatsko domoljubno selo bila oaza neuništivosti, ponosa i dostojanstva. Svi preživjeli mještani pamte i nikad zaboraviti neće 18. studenog 1991. kada je Škabrnja bila u nemogućoj poziciji, opkoljena sa svih strana. Postrojbe bivše JNA zajedno sa pripadnicima vojnih i paravojnih srpskih odmetničkih postrojbi ušli su tog ponedjeljka u selo, jakim topništvom potpuno uništili stambena, sakralne i gospodarske objekte, a uslijedilo je ubijanje nedužnog stanovništva koje ničim nije moglo pružiti otpor. Poginulo je 85 mještana.

Škabrnja je tad potpuno uništena i spaljena, a obnovljena je do dvije tisućite godine.

Prisjećanjem na te mučki i podlo ubijene žrtve, kao i na ostale koji su svoj život dali za Domovinu, malo kome od učenika nije zastao dah, kazala je za Radio Drniš profesorica Marija Ramljak.

Zatim su zajedno sa načelnikom i vojnim zapovjednikom krenuli prema Spomen Križu, potom masovnoj grobnici gdje su zapalili svijeće i položili vijence.

– “Škabrnju smo napustili svatko u svojim mislima i molitvi za sve one koji su dali sebe, za nas. Napuštajući Škabrnju u popodnevnim satima, krenuli smo prema Zadru. Cilj nam je bio posjetiti povijesne spomenike Crkvu Sv. Donata, Katedralu Sv. Stošije, Gradske zidine i utvrde, kao i atrakcije tog poznatog turističkog grada. Svrha i plan izleta u potpunosti su ostvareni i nije bilo nikakvih problema”, zaključila je prof. Ramljak.

naslo-radio

naslov-2-radio


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian