Španjolci i Arapi u Drnišu bi gradili termo solarni park

- 25. travnja 2012.

Na lokacijama Grada Drniša i Općine Promina tvrtka “Genesis projekt grupa” gradila bi termo – solarni park.  Predstavnici tvrtke Genesis – Matija Perkovac, Nikica Gabrić i Ivan Glavaš prezentacijom u Drnišu pojasnili su tehničko – tehnološke osobine planirane tehnologije, njene prednosti i mogućnosti implementacije na lokacijama koje su za takve namjene ucrtane izmjenama i dopunama prostornog plana Grada Drniša te Općine Promina a koji su trenutno u fazama konačnog usvajanja.

Riječ je o investiciji vrijednoj 170 milijuna eura. Za izgradnju parka potrebna je površina od 195 hektara. Interes lokalne zajednice je višestruk, kazano je na prezentaciji. U izgradnji parka bilo bi zaposleno oko 900 radnika na godinu dana koliko je potrebno da se elektrana izgradi, dok bi poslije stalni posao pronašlo oko 45 radnika od čuvara do inženjera. Određeni postotak godišnje zarade investitora slijevao bi se u drniški gradski proračun.

Za izgradnju termo solarnog parka “Genesis projekt grupa” zainteresirana je za tri lokacije u Hrvatskoj. Osim drniške i druge dvije su na području srednje Dalmacije koja je zadnja, najsjevernija točka Mediterana pogodna za izgradnju elektrane. Od tri lokacije, kazano je, najpogodnija je drniška, što zbog dovoljnog broja sunčanih sati dnevno što zbog blizine kvalitetne postojeće elektroenergetske infrastrukture ali i zbog ravnice nužne za projket. 

Riječ je o CSP tehnologiji, odnosno o sunčevoj koncentriranoj snazi, kojom se proizvodi električna energija i to često na kombinirani pogon. Uz sunce, često imaju i dodatni izvor na fosilna goriva, najčešće prirodni plin.

Trenutno u svijetu radi nekoliko sunčevih toplinskih elektrana. U njima se pomoću sustava zrcala sunčevo zračenje fokusira na spremnike sa vodom, uljem, tekućim natrijem i slično koji se zagrijava, te se njegovim prolaskom kroz parne turbine proizvodi električna energija.

Termo solarne elektrane imaju veliki broj ogledala ili heliostata koji prate kretanje sunca a koji su postavljeni oko središnjeg mjesta gdje se nalazi sunčev toranj visok oko 140 metara, što je otprilike zgrada visoka 40 katova. Heliostati sa stražnje strane imaju motore koji su programirani prema sunčevom kalendaru i pomalo ih okreću, poput suncokreta, da bi uvijek reflektirali sunčevu svjetlost u jednu točku na tornju.

U Europi prvi takav park izgrađen je u Španjolskoj Andaluziji. Nakon godinu dana rada pokazao je svoju opravdanost odnosno isplativost.

– “Zainteresirani smo za izgradnju termo solarnog parka, znači nefotonaponskog projekta, u snazi instalirane turbine 19.9 megawata u obliku središnjeg tornja. Znači heliostat odnosno zrcala fokusiraju na središnju točku na vrhu tornja sunčeve zrake i time dobivamo termičku energiju koju pretvaramo u paru koja ide na klasičnu parnu turbinu i time dobivamo struju. Prvi projekt radi uspješno već godinu dana, drugi se gradi, treći je u pripremi, 16 projekata planiramo u pojasu od Španjolske do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Iza investicije stoje vlasnici tehnologije, tvrtka Sener Torresol Energy i Masdar iz Abu Dhabija. Sve analize su pokazale da su Miljevci idealni. Štetnog utjecaja na okoliš nema, a prije izgradnje bila bi izrađena i Studija utjecaja na okoliš”, kazao nam je Nikica Gabrić.

Elektrana Gemasolar u Španjolskoj 

termo_solarni_park

termosolarni_park_2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian