“Pomoć u kući starijim osobama” od sada i na drniškom području

- 1. srpnja 2011.

Grad Drniš i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpisali su ugovor o suradnji na programu “Pomoć u kući starijim osobama”. Za provedbu programa osigurano je 168 tisuća kuna a odnosi se na razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca.

– Već smo se tri puta javljali na natječaj i ove godine su nas prvi puta odabrali. Kandidirali smo program za stotinu korisnika sa područja Grada Drniša, a isti program su dostavili Općina Ružić i Unešić. Međutim zbog teške financijske situacije, u državi i u proračunu, ministarstvo nije bilo u mogućnosti za tri općine osigurati skrb za tristo korisnika pa su nas na neki način spojili. Grad Drniš je dobio pedeset korisnika a općine po 25, dakle ukupno stotinu korisnika kojima je ovakva vrsta pomoći najnužnija, kazala nam je zamjenica gradonačelnika Drniša Vlatka Duilo.

Riječ je o osobama starijima od 65 godina života, staračkim samačkim domaćinstvima, osobama koje od Centra za socijalnu skrb ne ostvaruju nikakvu drugu pomoć njege te mlade osobe koje su narušenog zdravlja i potrebna im je pomoć.

– Potrebe su i veće od tih stotinu korisnika jer je broj starijih osoba u broju populacije sve veći.  Ovisno o kojem se korisniku programa radi dobit će različite vidove pomoći pri osobnoj higijeni, higijeni domaćinstva, dostavi namirnica, lijekova, psihosocijalna pomoć starijima koji žive sami, neke vrste i medicinskih usluga, poput mjerenja šećera i tlaka, prijevoz do doktora, pomoć pri rješavanju administrativnih stvari pri javnim ustanovama i slično. Za potrebe provedbe projekta sedam će osoba biti zaposleno na šest mjeseci, četiri gerentodomaćice, voditelj programa, jedna medicinska sestra ili tehničar te pomoćni radnik. Za poslove će uskoro biti raspisan natječaj. Nadamo se da će program biti nastavljen i nakon šest mjeseci, kazala je dogradonačelnica Duilo.

Grad Drniš  jedan je od 70 gradova i općina s kojima je Ministarstvo potpisalo ugovor a program se u Hrvatskoj provodi već sedam godina.

Programi “Pomoć u kući starijim osobama” i “Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama”, provode se već sedam godina, istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora ministar Tomislav Ivić, dodavši da se sada na ovaj način skrbi za 15.575  starijih osoba u Hrvatskoj.

Naglasio je da se kroz ove programe, njih 90 do sada zaposlila 1041 osoba, uglavnom iz onih skupina koje bi teško našle posao, a da je ove godine unatoč proračunskim problemima osigurano oko 46 milijuna kuna za potporu ovim projektima, kojima je cilj povećati kvalitetu života starim osobama. U ime Grada Drniša ugovor je potpisao Marko Pranić, stručni suradnik za gospodarstvo i društvene djelatnosti.

dida


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian