Pusić i Lorencin u Meštrovićevom zavičaju

- 29. travnja 2015.

Mauzolej

Tijekom boravka u drniškom kraju visoko izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno prvom potpredsjednicom i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i ministrom turizma Darkom Lorencinom, posjetilo je i Općinu Ružić.

U njihovoj pratnji bili su i veleposlanik Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević i veleposlanik Kraljevine Norveške Henrik Ofstad.

Općina Ružić svoj strateški razvoj vidi u razvoju kulturnog turizma i agroturističkoj ponudi, što će vjeruju pokrenuti i snažniji razvoj poljoprivrede i stočarstva, kazao je pozdravljajući goste načelnik Općine Ružić Josip Sučić.

U središtu je izgradnja Memorijalnoga centra Ivana Meštrovića u Otavicama, gdje bi se konačno stavili u funkciju nepokretni spomenici kulture Ivana Meštrovića, osnovna škola i antimalarična stanica. Škola bi se koristila za organiziranje kiparskih kolonija, te bila bi preuređena u hostel u dijelu gdje su ranije bili stanovi za učitelje, dok u antimalaričnoj stanici bila bi spomen galerija. Fondacija Ivana Meštrovića za tu namjenu Općini je već ustupila pet radova Ivana Meštrovića. Obje zgrade trebale bi tako biti uključene u turističku ponudu drniškog kraja, no, što je još važnije, njihovom rekonstrukcijom napokon će se iz Otavica početi pričati priča o hrvatskom kiparu, književniku i arhitektu koju je cijelo svoje djetinjstvo proveo u tom kraju, istaknuo je načelnik Sučić.

Općina Ružić, otkriva načelnik, neće stati samo na obnovi spomenutih dvaju objekata, očekuju i zaštitu obiteljske kuće Ivana Meštrovića na Svilaji gdje je slavni kipar proveo prvih 15 godina svog života i do koje je uređena lani turistička staza „Putem mladog meštra”. Priča o Meštrovićevom zavičaju proširit će se projektima biciklističkih staza i cesta pršuta što Općina Ružić planira realizirati u suradnji s Gradom Drnišom. Revitalizacija spomeničke cjeline u Petrovom polju, očekivanja su općinske vlasti, doprinijeti će kulturnom i gospodarskom razvoju općine, oživljavanju tradicijskog obrta te jačanju svijesti o vrijednostima i potrebi očuvanja kulturne baštine. Riječ je o projektima vrijednim oko dva milijuna kuna čija realizacija ovisit će o potpori države i EU fondova, na koje je dio već apliciran.

Vječna inspiracija zavičajem te duboko poštivanje tradicije razlozi su što je Meštrović kraj svoga života zacrtao u Otavicama, mjestu svoga djetinjstva, o čemu su goste upoznali predstavnici Muzeja Ivana Meštrovića predvođeni ravnateljicom Sandrom Grčić Budimir, upoznavši ih i sa naporima obnove i uređenja čitavoga prostora, nakon što je tijekom Domovinskoga rata bio devastiran.

Visokom državnom izaslanstvu je upriličen i prigodan folklorni program u izvedbi Etno udruge “Petrovo Polje” nakon čega je uslijedila degustacija autohtonih proizvoda petropoljskog kraja, drniškog pršuta i kruha ispod peke.

Mauzolej 2

Mauzolej 3


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background