Posjet Eko kampusu Puljani

- 29. travnja 2015.

Puljani1

Do kraja 2015. očekuje se realizacija Eko kampusa Puljane na uzvodnom toku Krke kojeg su u ponedjeljak, u sklopu radionice „Razvoj ruralnog turizma u dalmatinskom zaleđu”, posjetili ministrica Vesna Pusić i ministar Darko Lorencin.

Eko kampus Puljani – projekt rekonstrukcije i prenamjene bivših vojnih objekata u Puljanima gdje će se u sedam rekonstruiranih i adaptiranih objekata urediti niz sadržaja posjetiteljske infrastrukture namijenjenih za prijem posjetitelja, volontera, studenata, školske i predškolske djece, znanstvenika i istraživača s uređenim vanjskim prostorom povezanim s poučno-tematskim stazama. Vrijednost projekta je 40 milijuna kuna.

Do sada su uređene zgrade za arheološku i prirodoslovnu zbirku. Arheološka zbirka otvorena je za posjetitelje 2010. U tijeku je uređenje i opremanje unutarnjeg prostora prirodoslovne zbirke, izgradnja objekta i uređenje unutarnjeg postava interpretacijskog centra Laboratorij prirode, uređenje volonterskog centra s priručnim laboratorijima (smještajni kapaciteti hostelskog tipa, Internet-centar i blagovaonica), uređenje vanjskog prostora i komunalnih sadržaja Eko kampusa Puljane i uređenje dviju poučno-pješačkih staza između slapa Brljan i Manojlovačkih slapova.

-Riječ je o vodećem primjeru razvoja lokalnog gospodarstva u bliskoj budućnosti. Suradnja s lokalnim stanovništvom, uz zaštitu i očuvanje prirodne i kulturne baštine te investicijska ulaganja, prioritet je Javne ustanove Nacionalni park Krka, koja jest i mora biti pokretač razvoja sredine u kojoj egzistira, kazao je ravnatelj JU NP Krka Krešimir Šakić.

S mogućnostima turističke valorizacije prominskog područja i pokrenutim projektima goste je upoznao načelnik Općine Promina Tihomir Budanko.

-Zbog svog smještaja u neposrednoj blizini NP Krka, Općina Promina želi brojne turiste privući ljepotom svoga krajobraza omeđenog rijekom Krkom i planinom Promina, svojih suhozida, pitomošću poljskih putova kroz prominsko vinogorje… Razvoj postojećih i uvođenje selektivnih alternativnih oblika turizma: formiranje turističke zone ‘Prominsko selo’, zaštita kulturno povijesne baštine, izgradnja turističke infrastrukture – Promina u labirintu života, hodne, biciklističke i konjske staze iz preuređenih 120 km poljskih suhozidnih putova s tematskom pričom, obnova povijesne jezgre središta Oklaja … projekti su koje kani realizirati Općina Promina, vrijedni preko 25 milijuna kuna. Osnovni je cilj stvoriti kvalitetne uvjete za život i rad, te sveobuhvatnim nizom mjera, potaknuti cjelovit razvoj primarno u proizvodnji, poljoprivredi, turizmu, očuvanju kulturne baštine, uređenju i očuvanju okoliša”, kazao je načelnik općine Tihomir Budanko.

Puljani2

Puljani3

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian