Prvim izmjenama i dopunama drniški proračun povećan za čak 42 posto

- 24. listopada 2011.

U petak, 21. listopada održana je 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša u ovom sazivu. Sjednici je nazočilo 12 od 15 vijećnika.

REBALANS PRORAČUNA

Prvim izmjenama i dopunama proračuna Grada Drniša za 2011. godinu zbog dodatno raspoloživih sredstava prenesenih iz prethodnih godina kao i planiranih sredstava namijenjenih za vodoopskrbu sela Pokrovnika, Pakova Sela i Sedramića, proračun se povećao za čak 8 milijuna 614 tisuća kuna te za ovu godinu iznosi 29 milijuna i 114 tisuća kuna, odnosno porastao je za 42 posto.

Rebalans proračuna za 2011. godinu Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici jednoglasno je usvojilo.

Rad drniških sportskih društava rebalansom proračuna potpomognut je sa 85 tisuća kuna na način da će 30 tisuća kuna dobit Nogometni klub Rudar, 35 tisuća dobit će Nogometni klub DOŠK dok će košarkaški klub DOŠK dobiti 20 tisuća kuna.

Šezdeset tisuća kuna dobio je Radio Drniš od čega 30 tisuća kuna za kapitalna ulaganja. Rad plesne udruge Step Up potpomognut je sa 10 tisuća kuna. Rebalansom proračuna Pučko otvoreno učilište Drniš dobilo je 28 tisuća kuna za kupnju dodatnih 24 metra četvorna postojeće pozornice.

Komunalno poduzeće Rad dobit će novac za kupnju višenamjenskog vozila vrijednog oko 520 tisuća kuna s tim da će Grad Drniš iz Proračuna osigurati 60 posto potrebnih sredstava a sa razlikom od 40 posto sudjelovat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Od kapitalnih ulaganja izdvajamo i investiciju od 160 tisuća kuna za sanaciju krova na Domu kulture, 360 tisuća kuna za prijevoz učenika putnika drniške srednje škole, dok sa 250 tisuća kuna Grad Drniš sudjelovat će u ovoj godini u projektu izgradnje vodovoda za naselja Pokrovnik, Pakovo Selo, Sedramić.

Rebalansom proračuna 500 tisuća kuna u gradskoj blagajni osigurano je za udjel u programu Fonda za zaštitu okoliša na uštedi potrošnje javne rasvjete.

SPOMENIK PRVOM HRVATSKOM PREDSJEDNIKU dr. FRANJI TUĐMANU

Gradsko vijeće Grada Drniša jednoglasno je imenovalo Povjerenstvo za izgradnju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu u Drnišu.

Povjerenstvo se sastoji od 25 osoba iz drniškog društvenog, političkog, kulturnog, crkvenog i javnog života. Predsjednik povjerenstva je gradonačelnik Ante Dželalija a zamjenik predsjednika je Josip Begonja predsjednik drniškog Gradskog vijeća. Članovi su Vlatka Duilo, fra Mate Gverić, fra Božo Morić, Joško Zaninović, Davor Gaurina, Ante Pleadin, Emalija Čupić Gović, Darko Ćevid, Dragan Bukarica, Dušan Njegić, Ivica Rajčić, Jure Ivić, Davor Čupić, Niveska Vlaić, Danijela Drezga, Matilda Jelčić Stojaković, Ivan Zeljko, Saša Kolombo, Milka Tomić, Ivica Pamuković, Nikola Lovrić, Jagoda Hrstić. Zadaća Povjerenstva je da izvrši odabir prispjelih rješenja i svoj prijedlog odluke proslijedi Gradskom vijeću na usvajanje.

REALIZACIJA PRORAČUNSKE PRIČUVE

U okviru proračunske pričuve Grada Drniša u prvih šest mjeseci ove godine potrošeno je 26 tisuća i 800 kuna nepredviđenih rashoda.

Najveći dio novca iznosila je potpora za prijevoz roditeljima poginulih branitelja, 10 tisuća kuna u travnju ove godine.  Sa 6 tisuća i 300 kuna Grad Drniš je u veljači financirao policu za osiguranje bolesnog djeteta, dvije tisuće kuna iznosila je potpora maturantima, te isto toliko poklon bon mnogobrojnoj obitelji Burečić.

Sa dvije tisuće kuna Grad Drniš pomogao je i obitelj Antonije Bilić, te organizaciju krosa osnovne škole Antuna Mihanovića. Udruga Izvor ljubavi pomognuta je sa tisuću kuna, koliko je iznosila i potpora za tiskanje knjige drniške pjesnikinje Branke Grubač.

Pod nepredviđenim rashodima podrazumijevaju se rashodi za koje u proračunu nisu osigurana sredstva ili se tijekom godine pokaže da nisu osigurana dovoljna sredstva, jer ih pri planiranju proračuna nije bilo moguće predvidjeti. O utrošku pričuve odlučuje Gradonačelnik i o tome izvješćuje Gradsko vijeće.

Proračunska zaliha može iznositi najviše do visine 0,5 % planiranih proračunskih prihoda bez primitaka.

Proračunska pričuva planirana je da iznosi 30.000,00 kuna, ali je rebalansom proračuna usvojenim u petak povećana za 40.000,00 kuna te sada za 2011. godinu iznosi 70.000,00 kuna.

POKROVITELJSTVO GRADSKOG VIJEĆA

Gradsko vijeće Grada Drniša bilo je pak pokrovitelj dvije manifestacije u visini od 5 tisuća kuna. Temeljem zahtjeva Frame Drniš upućenog Gradskom vijeću za supokroviteljstvo prilikom organizacije blagdana Sv. Roka – Gradsko vijeće sudjelovalo je sa dvije tisuće kuna.

Dok sa tri tisuće kuna pomognuta je organizacija manifestacije Prvi festival ojkalice na Miljevcima temeljem zahtjeva Miljevačkog Sabora. O sudjelovanju u pokroviteljstvu vijećnike je izvijestio predsjednik vijeća Josip Begonja.

IZVJEŠTAJ O POS-u

U materijalima za sjednicu vijećnici su dobili i Izvještaj gradonačelnika Drniša Ante Dželalija o iskazivanju interesa za zadovoljavanje stambenih potreba građana a na temelju Javnog poziva Grada Drniša na koji se javio 31 zainteresirani kandidat, bilo pojedinac ili obitelj. Riječ je o zadovoljavanju stambenih potreba sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji.

POS se provodi izgradnjom stanova, odnosno stambenih zgrada, a omogućuje prodaju stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržnih u pogledu kamata i rokova otplate.

U organizaciji APN-a i Grada  Drniša prezentacija programa POS-a u Drnišu će se održati u srijedu 26. listopada.  Zainteresirane građane sa programom POS-a upoznat će direktor APN-a Grga Ivezić dok će gradonačelnik Drniša Ante Dželalija govoriti o stambenim potrebama na području Drniša te o lokaciji na kojoj će se raditi POS-ova zgrada.
Riječ je o građevinskom terenu u naselju Glavica u Drnišu koji je u vlasništvu Grada Drniša. Ujedno u službenom vjesniku Šibensko kninske županije broj 10/2011 objavljen je Pravilnik o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva za kupnju  stana u društveno poticanoj stanogradnji koji možete pronaći na Internet stranicama Radio Drniša.

Prezentacija će se održati u dvorani drniške Glazbene škole sa početkom u 16.30 sati.

ODLUKA O ZABRANI KONZUMIRANJA ALKOHOLA KOD MALOLJETNIKA

Nakon usvojenog amandmana Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo Odluku o zabrani konzumiranja alkoholnih pića kod maloljetnika na javnim površinama. Amandman je predložio predsjednik Josip Begonja.

– Prijedlog akta glasi Odluka o konzumiranju i posjedovanju alkoholnih pića, mislim da tu nedostaje riječ zabrana. No amandman se odnos i na riječ posjedovanje. Odluku donosimo prije svega na temelju Zakona o prekršajima javnog reda i mira, ali i na temelju Zakona o trgovini te Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. U Zakonu o trgovini stoji da se u trgovini na malo zabranjuje se prodaja alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina. Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti zabranjuje usluživanje alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina. U zakonu koji je temelj cijele ove priče, je Zakon o prekršajima javnog reda i mira, u članku 19. stoji, tko daje alkoholna pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 godina kaznit će se novčanom kaznom, dok u članku 20. tko se na javnom mjestu odaje pijančevanju kaznit će se i slično .. međutim – nitko ne kažnjava za nošenje i posjedovanje. Jer u prirodi se može dogoditi to da netko od starijih ukućana dijete pošalje u prvu, najbližu trgovinu da kući donese pivu, na putu prema kući policijski službenik može dijete zaustaviti, kazniti i unijeti u informacijski policijski sustav, tako dijete koje nikada nije konzumiralo alkohol, može dobiti dosje. Zato smatram da bi se u odluci prvenstveno trebali bazirati na konzumiranje alkoholnih pića kod maloljetnika na javnom mjestu, a ne na nošenje i posjedovanje, predložio je predsjednik Begonja, a amandman je jednoglasno usvojen.

vijece-2

SLIKA: ARHIVA RADIO DRNIŠA 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background