Prvi križni put prominskim krajem

- 20. ožujka 2015.

Čuvari Kristova groba Promina

U Općini Promina ove se godine po prvi put organizira jedinstvena pobožnost Križnog puta. Križni put dug 26 kilometara održat će se u nedjelju, 22. ožujka, u organizaciji Župe sv. Mihovila i Čuvara Kristova groba, a povezat će sve crkve, kapele i druge sakralne znamenitosti tog područja koje će označavati postaje puta. Povorka kreće u 7 sati od crkve Sv.Duha u Matasima gdje je prva postaja, a zatim ide prema Marasovinama, Ljubotiću, Suknovcima i Lukaru. Crkva Gospe Čatrnjske je peta postaja u kojoj će vjernici hodočasnici ujedno sudjelovati na misnom slavlju u 10.30 sati. Nakon mise Križni put se nastavlja prema Dragama, Razvođu, Gluvačama, Oklaju, Čilašima, Mratovu i Čitluku, sve do zadnje, 14. postaje kod kapele svetog Roka u Čitluku, gdje se očekuje dolazak povorke oko 19 sati.
Organizator ovog jedinstvenog vjerskog i kulturnog događaja su Župa sv. Mihovila i Čuvari Kristova groba ili žudije koji u dane Velikog tjedna u dalmatinskom tradicijskom običaju sudjeluju u uprizorenju događaja oko Isusovog uskrsnuća. Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak kada žudije izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdijenja u ponoć sa Velike subote na Uskrs, kada prilikom Isusovog uskrsnuća oni popadaju od straha.
Zvonko Bare, jedan od idejnih začetnika prominskog Križnog puta, i sam bivši žudija, ističe kako se već duže vrijeme druži s čuvarima Kristova groba, te s njima sudjeluje i na Festivalu žudija. Tako se pomalo rađala želja za pokretanjem neke nove ideje na ovom vjerskom planu i u prominskom kraju.
Prominjani će, pod geslom „Pođi za mnom” svim vjernicima otvoriti vrata svojih crkava koje su postaje ovog jedinstvenog križnog puta. Ponose se njima i svim ostalim sakralnim objektima koje su njihovi preci sagradili u teškim uvjetima materijalnog i vjerskog života. U Promini ima pet velikih crkava koje se malo otvaraju pa se, između ostalog, želi obilježiti i otvaranje tih crkvi kroz cijeli križni put. Želi se napraviti nešto novo u lijepu svrhu, i treba to poduprijeti sudjelovanjem, dočekati dečke na nekoj postaji, odraditi neku postaju, dodaje Bare i zaključuje kako se nada ovome i slijedeće godine u još boljem izdanju.
U slučaju mogućeg lošeg vremena pobožnost Križnog puta održat će se u subotu, 28.ožujka 2015.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background