Proveden izvid za stjecanje naslova ‘Grad Drniš – Prijatelj djece’

- 25. listopada 2019.

U Drnišu je proveden izvid Komisije Saveza ‘Društva naša djeca’ za stjecanje prestižnog naslova „Grad Drniš – prijatelj djece“.
Grad treba zadovoljiti čak 173 kriterija da bi stekao takav status.
Konačna odluka očekuje se u narednih mjesec dana. Trenutno se za titulu natječe 125 gradova i općina.
Ovaj program traje 20 godina a 72 grada u Hrvatskoj stekla su status kojeg svake godine moraju obnavljati i pravdati.

Tri tima komisije sa pratnjom obišla su dječja igrališta, Dječji vrtić u Drnišu i područna odjeljenja u Radoniću i Oklaju, Osnovnu školu „Antuna Mihanovića Petropoljskog“, Srednju školu „Ivana Meštrovića“, Narodnu knjižnicu, Pučko otvoreno učilište, Gradski muzej, Glazbenu osnovnu školu „Krsto Odak“, Dom zdravlja, Centar za socijalnu skrb, Gradsko društvo Crvenog križa, prostore udruga koje djeluju na području Grada Drniša.

Razgovaralo se s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i MUP-a, te predstavnicima gradske uprave Grada Drniša, koji su prezentirali što lokalna zajednica čini na području zaštite djece i provedbe ove Akcije.

U Glazbenoj školi „Krsto Odak“ predstavljeno je dječje kulturno-umjetničko stvaralaštvo Grada Drniša, tako da su nastupila djeca iz dječjeg zbora „Grdelini“, učenici Glazbene škole „Krsto Odak“ sa svojim profesorima, djeca iz Dječjeg vrtića Drniš, Tamburaški orkestar „Krsto Odak“, kao i djeca iz Kazališne radionice „Mali meštar“.

Provedeni izvid je samo jedan od elemenata za donošenje odluke Središnjeg koordinacijskog odbora.

Ovaj tjedan je provedeno i istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu u Osnovnoj školi u Drnišu o zadovoljstvu djece i njihovoj percepciji cijele akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. U istraživanju su sudjelovala djeca od 4. do 8. razreda uz suglasnost roditelja.

U tijeku je i anonimno telefonsko anketiranje građana Grada Drniša od strane Saveza DND-a o sadržajima, uvjetima i mogućnostima koje Grad Drniš kao lokalna zajednica pruža za odgoj i rast i razvoj djece.

Komisija je bila u sastavu: mr. sci. Ružica Vasari Talanga, dr. med. spec. ped., članica zadužena za područja: zdravlja djece, zdravstvena zaštita djece u vrtićima i školama, udruge iz područja zdravstva i humanitarnog djelovanja, zdravstveno-preventivni programi, zdrava prehrana, integracija djece s teškoćama u razvoju. Mr. sc. Katarina Milković, članica, zadužena za područja: odgoja i obrazovanja, dječja participacija, kultura, sport, igrališta i udruga koje ostvaruju aktivnosti iz tih područja, te Snježana Krpes, prof., voditeljica komisije, članica za područje socijalne skrbi, rada Centra za socijalnu skrb, obiteljskog centra, socijalni program, suradnje MUP-a i ostalih sustava, prevencija nasilnog ponašanja djece i ovisnosti, podrška roditeljima te za udruge koje djeluju u tom području, koja je  kriterija jedan grad treba zadovoljiti da bi dpbio taj naziv. za Radio Drniš o dojmovima posjete i cijeloj akciji kazala:

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background