Prosvjed drniških radnika Dalmacijavina – ili stečaj ili prodaja inače nema obrade vinograda

- 28. veljače 2012.

Šezdesetak zaposlenika drniškog pogona “Dalmacijavina” javnim prosvjedom što su ga danas organizirali kod vinograda na Ceceli u Petrovom polju na jednoj od najvećih plataža u Hrvatskoj, još jednom su upozorili na teško stanje u drniškom pogonu te tvrtke.

Zajedno sa 500- tinjak radnika Dalmacijavina i drniški radnici zadnju, izrazito nisku plaću, primili su za listopad 2011. godine. Uz to upozoravaju kako obvezni doprinosi nisu im uplaćivani punih sedam godina, a u drniškom “Dalmacijavinu” rade po dva, pa i tri člana jedne obitelji. Upozoravaju kako priprema vinograda, ne bi smjela stati. Prioritet je nastaviti sa rezidbom na preostalih 150 hektara, što je vrlo upitno. 

Zaposlenici su bili na kolektivnom godišnjem odmoru od Božića do 9. siječnja, a zatim su obavili pripreme za rezidbu, koja je počela 30. siječnja, te je obavljena na 50 hektara nasada. Priključilo im se i 45 sezonskih radnika. Ugovor sa sezoncima potpisan je do 25. travnja, no hoće li nastaviti s radom neizvjesno je jer se ne zna tko će im rad platiti. Jedni i drugi poručuju, dajte nam da radimo i pošteno nam platite. U ime radnika Milanka Pranić za vijesti Radio Drniša je kazala:

“Nije riječ o prosvjedu već o izražavanju nezadovoljstva radnika u radnoj jedinici Drniš zbog neisplaćenih pet plaća. Međutim koliko smo zabrinuti zbog neisplaćenih plaća još više želimo od Vlade RH da nam kaže što će s nama biti sutra. Tražimo sa se očituju. Ako imamo sve uvjete za stečaj, a imamo, neka proglase stečaj. A ako ne žele proglasiti stečaj neka dozvole nekome od ozbiljnih kupaca, a njih ima, da kupe Dalmacijavino jer je krajnje vrijeme da se ozbiljno nastavi sa poslom. Rezidba vinograda je trebala već biti pri kraju. Bez vinograda nama budućnosti nema. Dalmacijavinu bez baze, a to su vinogradi, budućnosti nema. Tužni smo, ljuti i nezadovoljni. Uprava je dala naredbu da se jučer počne proizvodnja no mi je želimo početi proizvodnju bez da znamo za koga mi to radimo.

Bojimo se i za radnike. Svakodnevno se na radnom mjestu prepiremo, svađamo pitamo uvijek iste stari za koje nemamo odgovora. Odnosno imamo i odgovor i rješenje ali zašto Vlada RH ne vidi taj problem gdje ga vidimo mi a on je toliko jasan i očigledan. Tražimo samo da se očituju i postupe po zakonu i tu je rješenje, ili stečaj ili prodaja. Ustrajati ćemo u prosvjedu sve dok od Vlade ne dobijemo konkretan odgovor što će biti s nama, do tada mi jednostavno ne možemo početi raditi. Pet mjeseci ići na posao i ne dobivati plaću za to više nemamo snage. Želimo raditi pošteno kao i do sada i za svoj posao biti plaćeni”, kazala nam je jedna od radnica Milanka Pranić.

Jučer je trebala krenuti proizvodnja vina i sokova za domaće tržište te za inozemne kupce u Njemačkoj i Sloveniji, no proizvodnja ipak nije pokrenuta. Iako sirovina ima dovoljno, proizvodnja nije pokrenuta zbog lošeg upravljanja tvrtkom, tvrdi predsjednik Nezavisnog sindikata Lukica Bucat.

– Nezadovoljstvo radnika je apsolutno opravdano. Neisplaćene su im četiri plaće, bliži se i peta. Jako je teško doći do tih plaća. Valja nam poduzeti sve mogućnosti, pa ako treba i štrajkove i prosvjede. U ministarstvu gospodarstva tražim razgovor već duže vremena i nadam se da će nas uskoro primiti. Tražit ćemo ili privatizaciju ili stečaj. U međuvremenu vinogradi su ostavljeni na milost i nemilost, očito se neće obrađivati. Vlasnik vinograda je država odnosno ADUDIO, oni trebaju o njima voditi računa, kazao je Bucat za Radio Drniš dodajući kako razumije ogorčenost radnika u Drnišu s kojima je danas razgovarao a pred njima neće da se pojavi nitko ni od rukovodstva, ni od Vlade, rekao je Bucat.

Predstavnici dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalno vodstvo Dalmacijavina nedavno su predstavili zajednički program preuzimanja tvornice putem radničkog dioničarstva. Kako Vlada do sada nije uspjela naći kvalitetnog investitora za privatizaciju Dalmacijavina,drže da je provedbom tzv. ESOP programa – moguće sačuvati tvrtku, brend i radna mjesta. Namjera je pod svaku cijenu izbjeći stečaj tvrtke u kojem gube svi, i radnici i Vlada kao vlasnik.

Vladi bi se, po ovim najavama, ostavilo još mjesec dana za traženje novog ulagača a potom bi, u slučaju neuspjeha, sami radnici zatražili upravljanje i potražili strateškog partnera. Radnici bi pritom zadržali kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu.

U međuvremenu je u javnost procurila informacija da je jedna kineska tvrtka zainteresirana za kupnju Dalmacijavina. Njihov dolazak navodno se očekuje potkraj ovoga tjedna, a početkom ožujka trebali bi se održati prvi razgovori s predstavnicima Agencije za upravljanje državnom imovinom.

milanka

Milanka Pranić  / FOTO: Nikša Stipaničev


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian