Proslavljen Dan Općine Promina i spomendan na pale branitelje i civile prominskog kraja u Domovinskom ratu

- 24. srpnja 2019.

Od davnina je zovu žila kucavica Promine, cesta Čitluk – Mratovo – Bogatići, koja je povezala Prominu sa Roškim slapom i Miljevcima konačno je modernizirana i svečano otvorena povodom Dana Općine Promina.

Cesta desetljećima održavana motikom i škipom, sada je moderna prometnica u punom profilu. Očekivanja od nje su velika, prije svega da otvori nove investicije u agroturizmu.

– ‘Svaka cesta život znači. Njena dužina je 11 km, od čega je 4 km županijska cesta, a ostalo je lokalna prometnica, odnosno nerazvrstana cesta. Taj dio od 7,1 km je modernizirano sa sedam milijuna kuna europskog novca. Povezuje donji i gornji tok rijeke Krke, najkraći je sada to put od centra Puljani do Roškog slapa, a jednog dana i do visećeg mosta’, kazao je u Čitluku načelnik Općine Promina Tihomir Budanko prilikom otvorenja u pratnji župana Šibensko kninskog Gorana Pauka i ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilde Copić.

Općina Promina nastala je 1882. godine odlukom cara Franje Josipa, da bi godinu dana kasnije 23. srpnja 1883. godine bila ustrojena. Nakon 80 godina djelovanja, 1963. godine, pripojena je Općini Drniš, a ponovo status lokalne samouprave dobila 30 godina kasnije, 1993. godine kad je osnovana Općina Oklaj. Kasnije je preimenovana u Općinu Promina koja se danas prostire na 140 km2 i uključuje devet naselja.

Program proslave 136. obljetnice utemeljenja a ujedno i spomendan na pale branitelje i civile prominskog kraja u Domovinskom ratu započeo je promocijom knjige Marka Sičića “Kako sam doživio Domovinski rat na području Općine Promina” u ponedjeljak, 22. srpnja, u dupkom punoj Općinskoj vijećnici u Oklaju.

Obilježavanje se nastavilo sutra ujutro, na sam Dan općine, polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Mratovu i Oklaju,te otvorenjem ceste.

Potom je u župnoj crkvi sv. Mihovila služena sveta misa zadušnica, nakon koje je uslijedio tradicionalni mimohod branitelja od župne crkve do spomen sobe prominskih žrtva Domovinskog rata.

Župnik fra Petar Pletikosa i drniški župnik i dekan fra Damir Ćiro Čikara služili su obred odrješenja  za 67 stradalih Prominjaca.

– ‘Ova mala sobica tako mi je draga i bliska srcu a istovremeno tako je tužna’, kazao je fra Petar.

S ponosom i tugom Prominjci se prisjećaju 23 branitelja koji su tijekom Domovinskog rata položila živote u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, dok je za vrijeme četverogodišnje okupacije mučki na svom kućnom pragu ubijeno 45 civila, što Općinu Promina, gledajući u odnos na broj stanovnika, svrstava među najteže stradala područja Republike Hrvatske u tom razdoblju naše povijesti.

Pred zajedničkim spomenikom u Oklaju uz spomen na sve njih obitelji i brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće.

Središnjica svečanosti i ove godine bila je svečana sjednica Općinskog vijeća i akademija u oklajskom Domu kulture kojoj su uz vijećnike, sadašnje i bivše općinske čelnike, obitelji i prijatelje poginulih branitelja i civila, nazočili i brojni ugledni gosti i uzvanici.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bio je župan Šibensko kninski Goran Pauk, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bila je saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev. Nazočili su i saborski zastupnik Franko Vidović, državni tajnik u Ministarstvu branitelja brigadir Ivan Vukić, pomoćnik Ministra energetike i zaštite okoliša Domagoj Validžić, brigadir Mario Lilić u svojstvu izaslanika Ministra obrane Damira Krstičevića i i načelnika Glavnog stožera OS RH, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredni Matilda Copić, , dr.sc. Ante Nazor ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijsko-memorijalnog centra Domovinskog rata, predsjednik Skupštine Šibensko kninske Nediljko Dujić, zamjenici župana Darija Puljić i Nikola Blažević, gradonačelnik Knina Marko Jelić, gradonačelnik Skradina Antonio Brajković, general Rahim Ademi, ratni zapovjednici Ivan Bačić, Roko Mijić, Joso Šerić, Kruno Mazalin, načelnik Općine Ružić, Ante Pijuk, načelnik Općine Unešić Živko Bulat i zamjenik Valentin Pranić, dr. Slavko Kulić predsjednik Odbora za razvoj Promine, Mirjana Šuperba predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Šibensko kninske županije i brojni drugi.

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Promina Davorka Bronić ovom prilikom predstavila je novu zastavu i grb Općine.

– ‘Prominska kapa, najizrazitiji je simbol tradicije i kulturne baštine prominskog kraja. Iako se slična pokrivala za glavu u široj regiji, prominska je u detaljima karakteristična. Iznad nje je prikazan plavi grozd kao simbol vjekovne orijentacije generacija Prominjana na poljoprivredu, a ujedno je i simbol svih prirodnih bogatstava Promine.
Srebrna (bijela) pozadina simbol je kraškog kraja i planine Promine te duhovnog i materijalnog bogatstva vrijednih ljudi. Zastava je plave boje koja simbolizira nebo i vjeru u Božju pomoć te uzdanje u zagovor Blažene Djevice i sv. Mihovila, zaštitnika Promine. Crvena i bijela iz grba zajedno s plavim poljem zastave ujedno čine i hrvatsku trobojnicu’.

Potom je uslijedilo obraćanje načelnika Tihomira Budanka:

– ‘ Što se gospodarskih aktivnosti tiče ja bi istaknuo kako su solarna polja u Prostornom planu nalaze se još od 2014. godine. Imamo određenih poteškoća u provedbi projekta, ali to rješavamo. Potrebno je urediti pravne interese sa ministarstvom državne imovine, odnosno sa sva četiri ministarstva treba napraviti koordinirajuće tijelo, a to su Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo zaštite okoliša – sektor za energetiku, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo graditeljstva, da se problemi, koje smo imali, više ne ponavljaju. Jer u Suknovcima smo za 8 megavata dobili dvije lokacijske dozvole što nije dobro, zbog nas. Ostala dva polja ispod Razvođa su u fazi izrade tehničke dokumentacije. Čekamo izmjene i dopune županijskog prostornog plana. Realizacijom bi Općina Promina uprihodovala značajna sredstva.

Poduzetnička zona je od 2014. godine ugrađena u Prostorni plan, a procedura je takva da zahtjeva urbanistički plan uređenja. Nakon procedure kroz katastar u Drnišu idemo prema Ministarstvu državne imovine i nadamo se da bi uskoro mogli imati poduzetničku zonu sa 30 parcela. Nadamo se da ćemo realizirati i dodatnih stotinjak građevinskih parcela za širenje građevinskog područja za gradnju obiteljskih kuća, za što smo imali veliki interes, ali nismo mogli ponuditi rješenje radi nedostatka zemljišta.

Nadalje, tri turističke zone prošle su kroz prostorni plan u devetom mjesecu i očekujemo ‘potencijalnog investitora’ koji bi investirao u 500-tinjak novih ležajeva, pa to smatramo novim poticajom i novim potencijalom Općine Promina. Područje Suknovci, Čavčići i Medići.

Krajem 2017. godine dobili smo konačno odluku da je eksploatacijska polja bivših rudnika boksita preuzela država. Čekamo ‘Studiju gospodarenja mineralnim sirovinama Republike Hrvatske’ te nakon toga možemo vidjeti kakva će biti realizacija na poljima koja su eksploatirana i koja se trebaju sanirati. Sva ona polja koja imaju rijetke elemente odlična su prilika za gradnju solarne elektrane jer ona traže veliku količinu električne energije za ekstrakciju, odnosno za elektrolizu.

Što se tiče Zone za gospodarenje otpadom u suradnji s gradom Kninom nastojat ćemo sa Fondom za zaštitu okoliša riješiti kompostanu i sortirnicu. Postoji procedura koju moramo poštovati, ali mi smo već odredili da idemo na odvojeno prikupljanje otpada.

Škola u Mratovu postaje Dom kulture, škola u Suknovicma ide javna nabava za gradnju dječjeg vrtića, škola u Lukaru prošla je administrativnu provjeru za jedan europski fond, ostale čekaju rješenje vlasništva.

Završena je Strategija razvoja turizma. Niz lokalnih cesta je saniran i moderniziran. U pripremi su i druge.

Niz je poticajnih mjera u poljoprivredi, socijalnih mjera, mjera demografskog opravka, sve potičemo maksimalno koliko možemo, sve kako bi stvorili to bolje uvjete za život i rad u Općini Promina’.

Nazočnima su se obratili i pomoćnik ministra Domagoj Validžić, i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev te i Matilda Copić ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi koja je istaknula:
– ‘ Jako puno ljudi misli, kad pričamo o plaćanjima u poljoprivredi, da financiramo samo aktivnosti koje se tiču poljoprivrede pa isplaćujemo jedino poticaje, no nije tako.  Imamo Program ruralnog razvoja, a cilj tog programa je osigurati mladim ljudima da ostanu na ruralnom kraju.  Kako to postižemo?
To postižemo kroz projekte lokalne infrastrukture, bilo da govorimo o izgradnji dječjih vrtića, bilo o nerazvrstanim cestama, vodovodu, komunalnom i sličnoj infrastrukturi.
Danas kroz program ruralnog razvoja financiramo 1050 projekata vrijednosti skoro 3 milijarde kuna, a to su sve infrastrukturni projekti koji se provode u naseljima do 5.000 stanovnika.
U odnosu na tih 1050 projekata imamo 30 lokaliteta s područja Šibensko – kninske županije. Četiri projekta se provode u Općini Promina, otvorena  je cesta te je napravljena strategija lokalnog razvoja Općine.
Novootvorenom cestom omogućen je pristup turista s područja Roškog slapa obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima koja postoje u Promini. Nadam da će to potaknuti mlade koji žive na ovom području da se i dalje bave ili da se tek počnu baviti poljoprivredom’.

Župan Goran Pauk:
– ‘Županija i županijska administracija svakako radi zajedno sa Općinom gdje god može i dotiče se u puno svojih djelatnosti svega onoga što je u interesu Općini.  Prije svega Promina je odlično područje za poljoprivrednu proizvodnju što pokazuju i značajna ulaganja poljoprivrednika ovoga kraja, kao i promocija nove zastave i grba. Županija to podržava i prati kroz svoj program subvencija u poljoprivredi, a imamo i županijsku agenciju koja je pri ispomoći poljoprivrednicima. Vezanje čovjeka za zemlju, prodajući svoju robu na kućnom pragu – ono je što želimo postići, i to je korak dalje u rješavanju problema depopulacije.
S druge strane ono čime se županija bavi je i školstvo, a ovu godinu u područnoj školi u Oklaju nastavu pohađa 51 učenik, što je za pohvaliti. U proračunu Šibensko – kninske županije, za ovu godinu, osigurano je 300.000,00 kuna za sanaciju dijela ravnog krova na oklajskoj područnoj školi, kao i za dio unutarnjeg uređenja dijela školskog prostora.  U proračunu za iduću godinu ćemo planirati sredstva za završetak radova na sanaciji još jedne diletacije tog ravnog krova koji izaziva problem.
Nadalje, prostorni plan županije koji je u svojim izmjenama i dopunama, dati će nam niz odgovora za solare, za boksitne jame, udaljenosti kamenoloma od prometnica,  i to ćemo sa naše strane napraviti.
Drago mi je što je po četvrti put održan Prominski bronzin kojim čuvamo ono naše izvorno, koje ptiče proizvodnu domaćih proizvoda, i koja priča turističku priču, što je prominski veliki potencijal’, kazao je župan Pauk.

Odlukom općinskih vijećnika dugogodišnjem prominskom župniku fra Petru Pletikosi na svečanoj sjednici uručena je Nagrada Općine Promine.

Fra Petar Pletikosa rodom sa Miljevačkih Brištana, odlazi u mirovinu  u samostan Gospe od Karmela u Omiš, a kako je kazano na sjednici – nadamo se često će obilaziti drniški i prominski kraj.

Mnogima omiljeni svećenik među ostalim uveo je pobožnost križnog puta u Promini, mnoge crkve su obnovljene a sva zvona elektrificirana.
– ‘Sedam godina i 21 dan u Promini, Bogu hvala. Što je najvažnije? Sve što radiš radi sa ljubavlju!
A ako imaš vrhovnika za Boga bit će sve u redu’, poručio je fra Petar – čuvar vjere, običaja i kulture svoga naroda.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background