Proslava sveca zaštitnika i Dan grada Drniša – blagdan Sv. Roka

- 14. kolovoza 2020.

U nedjelju je blagdan sv. Roka, zaštitnik grada Drniša. Drnišani sv. Roka štuju od 1734. kad su sagradili kapelicu u spomen na sveca koji je grad obranio od zarazne bolesti – kuge što je harala od 1731. do 1732. godine.

Ove godine zbog pandemije bolesti Covid 19 nema fešte navečer na Poljani. Sve ostalo je uobičajeno.

Ujutro u 8:00 sati Gradski puhački orkestar Drniš izvesti će budnicu ulicama Drniša.

U povodu obilježavanja Dana grada Drniša i blagdana sv. Roka, izaslanstvo Grada Drniša, predvođeno gradonačelnikom Josipom Begonjom, u 09:30 sati položit će vijenac i zapaliti svijeću u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.
Poziv za odavanje počasti, koja će se održati u nedjelju, 16. kolovoza na sam blagdan, upućen je članovima Gradskog vijeća, predstavnicima MUP-a, udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, ravnateljima proračunskih korisnika, direktorima komunalnih društava, te predstavnicima političkih stranaka.
Svijeće za sva izaslanstva osigurao je Grad Drniš.

U 10:00 sati je središnje misno slavlje sa svečanom procesijom od crkve Sv. Roka prema glavnom gradskom trgu Poljani, gdje će uslijediti misno slavlje koje će predvoditi fra Marko Nimac, gvardijan s Visovca a koje ćemo prenositi uživo u programu Radio Drniša.

Za popodne je najavljena svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša koja će se održati u Kino kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića u Domu kulture sa početkom u 17 sati i 30 minuta, koju ćemo također uživo prenositi. Na sjednici nazočnim vijećnicima i uzvanicima obratiti će se gradonačelnik Drniša Josip Begonja a bit će dodijeljene i nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena Ivanu Tarli za poticaj razvitku gospodarstva na području Grada Drniša. Nagrada Grada Drniša bit će uručena Josipi Ivić za doprinos u razvoju i poticanju izvrsnosti u informatici u sklopu odgojno-obrazovnog procesa na području Grada Drniša. Priznanje počasnog građanina Grada Drniša dodijeljeno je kiparu Anti Dabri za promicanje i značenje ugleda Grada Drniša u svijetu, odlučilo je tako Gradsko vijeće Grada Drniša.

Za ponoć je najavljen vatromet.

  • Ipak zabaviti će se najmlađi Drnišani

Ispred Dječjeg vrtića u Drnišu u nedjelju 16. kolovoza s početkom u 18 sati i 15 minuta održati edukativna predstava “Znakovi za najmanje” u izvedbi Dječjeg kazališta “Smješko”. Pozivaju se najmlađi na edukativnu radionicu koja se održava u sklopu provedbe Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH. Cilj predstave “Znakovi za najmanje” je djeci na jednostavan način, kroz igru i zanimljive situacije ukazati na važnost pravilnog ponašanja u prometu. Kroz zanimljive i edukativne situacije u predstavi prometni znakovi postaju i dječji prijatelji i čuvaju ih od nepotrebnih opasnosti.

Ujedno povodom blagdana sv. Roka  u nedjelju će se na drniškoj Poljani održati dječja predstava “Naš zeleni svijet”. Predstava će započeti u 20 sati i 30 minuta. Predstava  govori o očuvanju prirode i Planete Zemlje, reciklaži, te kroz interakciju s djecom, uči djecu, prije svega o očuvanju prirode, što oni sami mogu učiniti kako bi bilo manje smeća, te kako reciklirati nepotrebne stvari.

Predstava koja djeci na pristupačan način pokazuje i uči ih od najranije dobi kako pravilno odvajati otpad i reciklirati kako bismo održali našu okolinu zdravom i čistom. U predstavi, koja će se održati uz primjenu epidemioloških  mjera, glume Barbara Vicković i Mirta Zečević, a redateljica je Jelena Hadži – Manev.

U slučaju lošeg vremena predstava će se održati u Kino-kazališnoj dvorani.

FOTO: Mario Sučić 

U nastavku pogledajte nekoliko prekrasnih kadrova Drniša kroz objektiv Marija Sučića

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian