Proslava sv. Roka – ružno i tužno!

- 18. kolovoza 2022.

Repovi se vuku iza proslave Dana grada Drniša i blagdana Svetog Roka. Čak je se na žalost spominje i u policijskom izvješću.

Građani su na štošta ljuti i revoltirani, pitanja postavljaju i nama u redakciju i po društvenim mrežama.

Što se dogodilo na drniškoj fešti?

Stiglo je priopćenje policije: ‘U Službi kriminalističke policije dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom i 26-godišnjakom osumnjičenima da su počinili napad na službenu osobu kao i prijetnju prema službenoj osobi’, izvijestili su iz šibensko- kninske policije.

Dodaju – provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako se osumnjičeni 53-godišnjak 17. kolovoza oko 3,10 sati u Drnišu, nakon što su policijski službenici došli u ugostiteljski objekt u njegovom vlasništvu obavljajući svoj posao s namjerom da se utiša preglasna glazba, jer je prošlo radno vrijeme određeno od grada Drniša povodom proslave sv.Roka, oglušio na izdane naredbe, narušavao javni red i mir te tjelesno nasrnuo i napao policijske službenike koji su iz navedenog razloga nad njim uporabili sredstva prisile. Također je utvrđeno kako je 26-godišnjak u nastaloj gužvi pokušao napasti policijske službenike te su prema njemu uporabljena sredstva prisile, između kojih i papar sprej. Nakon privođenja u prostorije policije 53-godišnjak je prijetio policijskim službenicima.

Navedenog 53-godišnjaka se sumnjiči za napad na policijske službenike i prijetnju prema službenoj osobi, a 26-godišnjaka za napad na službenu osobu te su obojica uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.

Tako tvrde u policiji.

Sve se to dogodilo u punom kafiću na fešti, tek u 3 ujutro i očevidaca je isto toliko puno.

I naravno da ni pod kojim okolnostima ne treba niti pokušati opravdati napad na policijskog službenika. Ili poreznog službenika. Niti nam to pada na pamet.

Ni u kojem slučaju ne opravdavamo niti da se podiže ton na njih a kamoli šta više od toga!

I oni su ljudi koji rade svoj posao. Najbolje što znaju i umiju. Postupaju po nalogu.

Ali čijem?

Jer mnogi Drnišani nakon ovogodišnje fešte opet imaju gorak okus. Ljuti su. Puni pitanja bez odgovora …

Drniš je pust grad to svi znaju – i tako nekih 350 dana kroz godinu.

Preostalih 14 dana bude ponekad neka svirkica, zabavica.

Drniš nema velike proslave – čak ni Nove godine, nema višednevnog programa u vrijeme adventa, klizališta, koječega, uglavnom nema puno toga što imaju ostali gradovi u okruženju, ima nešto ljetnih programa i to je to.

I feštu.

Jedan jedini dan u godini kad je grad pun. Jedan jedini dan kad Drniš živi punim plućima.

Kad sa svih strana dođu nam naši raseljeni građani, otišli po svijetu, uglavnom trbuhom za kruhom. Svi se skupe, sretni i zadovoljni što su doma, što vide poznata lica, koriste priliku da se zagrle i porazgovaraju.

I baš na taj jedan jedini dan u godini svake godine zabavu prekinu – porezna i policija.

Jer ugostiteljima u centru grada, gdje je okupljeno i staro i mlado, dođu – prvo porezna, pa onda policija.

Na Dan grada. Na sv. Roka.

Svaku feštu.

Prvo im porezna pročešlja blagajne a onda dođe policija da se stiša glazba. I ne – nisu svirale cajke.

I zabava prestaje ..

Drniški ugostitelji nemaju jahte, nemaju raskošne vile sa bazenom. To su obični poslodavci, koji plaćaju poreze i ostala davanja, od kojih živi par obitelji. Skromno. Koji svih 365 dana dijele život sa Drnišanima. Nisu se došli ni obogatiti, niti će nekuda otići.

Svjesni da se zakon mora poštovati, da je isti za svakoga, svjesni i da svaka priča ima dvije strane, te da svatko ima svoju istinu, na koncu samo možemo zaključiti da je sve skupa – ružno i tužno.

Drniška fešta nekada je trajala do zore – bez ijednog incidenta. Nadamo se da će tako biti i ubuduće.

Da će se pronaći model rada po kojem će biti zadovoljni građani, ugostitelji, porezna, policija i svi ostali …

Tagged as

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background