Proslava Male Gospe u svetištima u Gradcu i Lukaru

- 8. rujna 2015.

Foto: Marija Lojić

Blagdan je Male Gospe zaštitnice Općine Ružić. Blagdan Male Gospe tradicionalno se slavi 8. rujna kao spomendan rođenja Blažene Djevice Marije, a u sklopu blagdana obilježava se i Dan Općine Ružić.

Središnje misno slavlje s procesijom ulicama Gradca započinje u 10.30 sati. Potom svečanu koncelebriranu svetu misu u jednoj od najstarijih crkava na našem području, zaštićenom spomeniku kulture crkvi Marijina Porođenja u Gradcu predvoditi će fra Ivan Matić . Večernja sveta misa i tradicionalni blagoslov djece su u 18 sati.

Blagdanu Male Gospe prethodila je priprava kroz trodnevnicu i duhovnu obnovu, te nastupe dječjeg zbora Gospine zvjezdice.

Blagdan Male Gospe kao svoju svetkovinu posebice štuju stanovnici naselja koja pripadaju gradačkoj župi: Gradac, Otavice, Ružić, Moseć, gornji Sedramić i Umljanovići.

Svečanosti proslave Dana Općine započela su u subotu svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Svečanoj sjednici nazočili su brojni Petropoljci, vijećnici sadašnjeg i prijašnjih saziva Općinskog vijeća kao i brojni gosti među kojima i župan Šibensko kninske županije Goran Pauk te ratni zapovjednici čije su postrojbe sudjelovale tijekom Domovinskog rata u ratnim zbivanjima na području Općine Ružić. Okupljene pozdravili su predsjednik Općinskog vijeća Damir Prnjak i načelnik Josip Sučić koji je u svom kratkom izlaganju kazao što se napravilo u proteklih godinu dana i koji su daljnji koraci općinske vlasti u narednom periodu.

Uz Dan Općine odlukom Općinskog vijeća ove godine dodijeljene su Plakete Općine Ružić ratnim postrojbama koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju okupiranih dijelova Općine Ružić prije dvadeset godina: 142. Brigadi HV, 9. Bojnoj HOS-a i 6. Domobranskoj pukovniji HV, za kako su obrazloženju navodi iskazano domoljublje i žrtvu, te vitešku zaštitu hrvatskog puka tijekom Domovinskog rata u Općini Ružić i cijeloj Hrvatskoj. Za 9. Bojnu HOS-a Plaketu je preuzeo njezin istaknuti pripadnik poručnik u miru Ante Šperanda, a Plaketu je uručio predsjednik Općinskog vijeća Damir Prnjak. Za 142.brigadu Plaketu Općine Ružić preuzeo je dopredsjednik Udruge 142. brigade bojnik u miru Ivan Reljanović koju mu je uručio zamjenik načelnika Milan Buzov. Za 6. Domobransku pukovniju, čije su postrojbe u vojno redarstvenoj akciji “Oluja” sudjelovale u oslobađanju dijela Općine Ružić Plaketu je preuzeo njen tadašnji načelnik bojnik Ivica Bubić, a uručio mu je načelnik Josip Sučić.

Nakon svečane sjednice uslijedilo je polaganje vijenaca kod spomen obilježja u Ružiću, potom svečani domjenak i druženje uz tamburaše iz Starog Topolja.

Blagdan Marijina rođenja – Male Gospe svečano se u drniškom kraju slavi i u svetištu Gospe Čatrnjske u Lukaru. Proslava počinje velikom procesijom u 10.30 sati u kojoj će biti nošena više od 200 godina stara obnovljena slika Gospe Čatrnjske, a potom nastavljena svetom misom koju predvodi fra Ivan Maletić u suslavlju sa prominskim župnikom fra Petrom Pletikosom.

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Općina Ružić

Foto: Općina Ružić

Foto: Općina Ružić

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background