Nastavlja se osipanje učenika u drniškom kraju

- 7. rujna 2015.

Foto: Josip Živković

Bez većih problema u dvije drniške osnovne škole, osnovnim školama „Antun Mihanović Petropoljski” Drniš i „Jakov Gotovac” Unešić, te srednjoj školi „Ivan Meštrović” danas je počela nova školska 2015./16. godina. Na žalost i ove školske godine u svim našim školama nastavljen je trend opadanja broja učenika koji se bilježi kontinuirano zadnjih pet godina.
U drniškoj osnovnoj školi i osam njenih područnih škola koje obuhvaćaju sva naselja Grada Drniša, te Općine Promina i Ružić, u ukupno 53 razredna odjeljenja broj učenika spao je ispod 700. Prvašića je 76, od toga broja 48 u matičnoj školi u Drnišu. Ove godine ugasila se još jedna područna škola, škola Radonić II.
Inače na području cijele naše Zagore učenika je iz godine u godinu sve manje. U osnovnoj školi Jakova Gotovca u Unešiću u osam razreda svega je 59 učenika, lani ih je bilo 73. U središnjoj školi u Unešiću iz 12 sela u osam razreda tek je 38 učenika, a među njima od jutros samo jedan prvoškolac. Dok u jedinoj područnoj školi na području Općine Unešić, područnoj školi u Mirlović Zagori, četvero je prvoškolaca iz četiri sela, odnosno ukupno 21 učenik u četiri niža razreda.

Nova školska godina započela je i za učenike srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu.Nakon dva upisna kruga, koji su obavljeni elektronski, u prve razrede upisano je 83 učenika, što je pet učenika više nego lani. Ukupno škola broji jedan razred manje, jer je ove godine upisano 316 učenika, a lani ih je bilo 331.

Danas započinje školska nastava i u Osnovnoj glazbenoj školi „Krsto Odak” u Drnišu i njenom kninskom odjeljenju. Dobra je vijest da se u prvi razred upisalo deset učenika više nego lani, ukupno njih 19. Međutim škola broji 13 učenika manje nego lani, ove ih je godine ukupno 88. Ovoj brojci valja pridodati i 44 učenika u kninskom odjeljenju, gdje je novoupisanih 20 učenika.

Foto: Josip Živković

Povodom početka nove školske godine, učenicima, roditeljima, učiteljima, vjeroučiteljima i profesorima u svoje ime i uime svojih suradnika puno uspjeha u obrazovanju zaželio je gradonačelnik Drniša Josip Begonja. U čestitki se kaže:
Drage učenice i učenici,
Povodom početka nove školske godine, u svoje ime i uime svojih suradnika upućujem dobre želje i puno uspjeha u radu vama i vašim roditeljima, učiteljima, vjeroučiteljima i profesorima.
Posebnu čestitku povodom dolaska u školske klupe upućujem svim prvašićima koji okreću novu stranicu u svom životu, završavajući dio djetinjstva u kojem su bili predani uglavnom igri, a od danas kreću prema poljima i izvorima odgoja i obrazovanja na kojima će usvajati važne spoznaje za budućnost. Ovom prilikom želim vas, također, upozoriti da budete oprezni na putu do škole kao i vozače da budu pažljivi u prometu kako bi se izbjegle nesreće.
Cijenjeni učitelji, vjeroučitelji, nastavnici i profesori, vašu ulogu vidim kao jednu od najodgovornijih i najzahtjevnijih. Uvjeren sam kako ćete je, unatoč svim teškoćama, nerazumijevanjima i problemima s kojima se često susrećete, odigrati na najvišoj razini, sve kako bi mladim ljudima koji su vam povjereni omogućili da školu dožive i zapamte kao instituciju u kojoj se uz učenje novih znanja, usvajaju i norme civiliziranog ponašanja i uzajamnog poštovanja.
Neka Vam je svima sretna i uspješna nova školska godine!
Vaš gradonačelnik, Josip Begonja

Foto: Josip Živković

I župan Goran Pauk uputio je čestitku svim učenicima i njihovim nastavnicima u osnovnim i srednjim školama u našoj županiji za uspješan početak školske godine. Posebnu čestitku i dobrodošlicu u školske klupe uputio je prvašićima kojih je u Šibensko-kninskoj županiji ove godine 978.
Dragi prvašići, danas je počelo najuzbudljivije razdoblje vašeg života – školsko doba. Razvijajte svoje sposobnosti i nadarenosti, učite i uvijek ostavite vremena za druženje s prijateljima. Poštujte svoje nastavnike a oni će vam uzvratiti najboljim i najkvalitetnijim znanjem. Sretan vam početak nove školske godine i što bolji uspjeh u radu i stjecanju novih znanja, kaže u svojoj čestitki župan ne krijući veselje da je u našoj županiji ove godine 107 prvašića više upisano u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background