Proslava Dana državnosti u Oklaju: Prijavite se na 4. ‘Prominski bronzin’

- 10. lipnja 2019.

Povodom Dana državnosti u organizaciji Općine Promina, u Oklaju, u ponedjeljak, 24. lipnja održati će se četvrta gastro manifestacija “Prominski bronzin”.

Prijave su otvorene i traju do 21. lipnja na broj mobitela 099/314 6210.

Cilj programa je od zaborava očuvati tradicionalna jela ovoga kraja kao dio nematerijalne kulturne baštine te ujedno potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi, sve sa ciljem njihove prezentacije u turističkoj promociji Općine Promina.

Prema Pravilima natjecanja mogu se natjecati samo timovi Prominjaca, koji zadano jelo kuhaju po starinski u bronzinu nad vatrom. Organizator, kao i inače, osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja, jela će ocjenjivati stručni žiri. Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će prigodne nagrade.

Promina nudi puno zanimljivosti, među kojima su i ukusna tradicionalna jela. Ukoliko još niste probali neko od jela iz bronzina, sada je pravo vrijeme za to. Nakon janjeće džigerice s purom, janjetine s bižima i prošle godine kurme, ove godine u bronzinu kuhat će se BRAVETINA S VERZINOM ili crnim kupusom (kako ga neki zovu). Bravetina je meso ovce, u pravilu starije od dvije godine, koje se nekada dugo lagano “varilo” u bronzinu na komaštrama nad kominom. Na jelovniku češće je bila od kasnog ljeta i u jesen, kada se proba mlado vino i zapuše prva jača bura, a u današnje vrijeme sve rjeđe je na jelovniku. Okus bravetine je intenzivan, boja mesa tamnocrvena i lijepo prošarana masnoćom. U doba kad nije bilo zamrzivača, dio ovčjeg mesa bi se kuhalo svježe, a ostatak mesa sušio se nad ognjištem.

Mnoga prominska jela su naizgled jednostavna, čak bi se moglo reći i siromaška i bez puno začina, ali to im je i prednost, jer onda dolazi do izražaja puni doživljaj okusa. Jedno od takvih jela je i svježa ovčetina s verzinom, crnim kupusom, koju će ove godine Prominjci kuhati na 4. Prominskom bronzinu. Općina Promina, kao i inače, osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja, žiri, kojeg čine poznati kuhari, ocjenjivati će: okus, saft i ukupni dojam jela, koje treba biti spravljeno po starinski. Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će prigodne nagrade. Pobjednici bronzin, a drugo i treće mjesto gradele.

Kako ima onih koji ne volite ovčetinu, i njezin specifičan miris i okus, onda za njih se također u organizaciji općine priprema lovački gulaš. Dok u revijalnom dijelu manifestacije timovi udruga, ustanova, poznatih i uglednih osoba iz Županije i šire kuhat će jela po svom izboru. Sve to je je garancija da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima, kao i do sada, dijeliti besplatno.

Posjetitelji će ujedno imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi sudjelovati u eko-etno radionicama. U kulturno umjetničkom programu sudjeluju KUD-ovi, a za zabavu pobrinut će se Trio Regula i Trio gušt.

Završnica manifestacije je točno u ponoć, s velikim vatrometom.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian