Promocija civilnog sektora – novi projekt Udruge ‘ZvoniMir’

- 17. siječnja 2014.

Sa ciljem jačanja uloge udruga civilnog društva u Šibensko-kninskoj županiji radi njihova aktivnijeg doprinosa uravnoteženom socio-ekonomskom razvoju Udruga ‘ZvoniMir’ pokrenula je projekt “Povećanje vidljivosti i utjecaja udruga civilnog društva i građana u procesu donošenja odluka”.

Za projekt su dodijeljena bespovratna sredstva odobrena na natječaju “Jačanje regionalnih i lokalnih struktura za podršku razvoja civilnog društva” iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala. Projekt je vrijedan 55.364 eura od čega je iznos bespovratnih sredstava 47.060 eura. Partneri su: Ekološka udruga ‘Krka’ iz Knina, Udruga ‘Mladi u EU’ iz Šibenika i Grad Knin.

– “Pokazati snagu i vidljivost civilnog sektora kao i njihov utjecaj na donošenje odluka, to nam je polazišna točka – promocija civilnog sektora. Građani donekle znaju što udruge rade ali uglavnom ne razumiju snagu sektora. Projektom želimo podići razinu znanja o civilnom sektoru”, kazala nam je predsjednica Udruge ‘ZvoniMir’ Zvjezdana Bajić.

Prema njenim riječima – civilni sektor je produkt demokratskog građanskog društva, korektiv u zajednici, utječe na promjene i donosi aktivnosti koje veliki sistem države ne može sam podnijeti:
– “Država i zakoni kreirani su na nivou ukupnog stanovništva, problemi se definiraju za ukupno stanovništvo. Ono što je prednost civilnog sektora i udruga je da se mogu baviti malim problemima, da tako kažem malim ljudima, da se mogu skoncentrirati na problem koji u velikom sistemu nije toliko uočljiv”.

Udruga ‘ZvoniMir’ djeluje na području cijele Šibensko kninske županije, trenutno radi na deset projekata a suradnju sa jedinicama lokalne samouprave Zvjezdana Bajić ocjenjuje dobrom:
– “Najviše nas se kontaktira kada je posrijedi pružanje socijalnih odluka i participiranje u povlačenju novca iz europskih fondova. Suradnja sa Gradom Drnišom je odlična. Još od vremena pokojnog gradonačelnika Ante Dželalije koji nam je pružio ruku i svesrdno pomagao da svoje poslove obavljamo nesmetano, nastavilo se to preko tadašnje dogradonačelnice Duilo. Aktualni gradonačelnik Josip Begonja također nam daje prostor za rad i sudjelovanje. Možda zato jer smo u Kninu više prisutni, više smo projekata tamo napravili, i suradnja sa Gradom Kninom najduže traje pa je i naš utjecaj donekle veći nego u drugim gradovima i općinama u našoj županiji”.

Voditeljica projekta Nevena Matić kazala nam je kako od projekta očekuje povećanje sposobnosti organizacija civilnog društva za efektivan PR i komunikaciju s građanima, medijima i lokalnom vlasti:
– “Potom povećanje vidljivosti organizacija civilnog društva i njihove uloge u lokalnoj zajednici kroz predstavljanje u medijima, na društvenim mrežama i kroz direktne prezentacije građanima. Razvoj pilot modela predstavljanja organizacija civilnog društva tijelima lokalne samouprave. Krajnji korisnici su:stanovnici Šibensko – kninske županije, organizacije civilnog društva u drugim županijama, te nedovoljno zastupljene skupine i organizacije koje ih predstavljaju kao što su manjine, žene, nezaposleni, osobe s posebnim potrebama.

Ciljane grupe projekta su: Jedinice lokalne uprave Šibenika, Knina i Drniša, jedinica regionalne uprave Šibensko – kninske županije, tridesetak postojećih organizacija civilnog društva u našoj županiji, lokalni mediji kao i građani Knina, Šibenika, Drniša”, kazala nam je Nevena Matić.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian