Prominski srednjoškolci opet bez prijevoza do srednje škole u Drnišu

- 4. rujna 2013.

Nova školska godina, problemi stari. I nitko neće da se s njima uhvati u koštac tijekom ljetnih mjeseci, kada nema nastave, nego uvijek i ponovno tek kada školska godina započne.
Srednjoškolci sa područja Općine Promina, njih tridesetak, opet nemaju autobusnu liniju koja bi ih prevozila do srednje škole u Drnišu.
– “ATP Šibenik je u predstečajnom postupku i ukinuli su 11 autobusnih linija, ne samo onu koja je prometovala preko Promine već je praktički cijelo zaleđe Šibensko kninske županije ostalo bez javnog linijskog prometa. Osim vertikale Šibenik – Drniš – Knin. A odluku da neće prevoziti učenike poslali su nam prvog dana školske godine 02. rujna.
Poznato je da je Vlada RH donijela odluku da će srednjoškolcima koji žive na udaljenosti većoj od 5 kilometara od škole sufinancirati 75 posto mjesečne pokazne karte za javni linijski prijevoz. Naše Općinsko vijeće donijelo je odluku da će pokrivati preostalih 25 posto kako bi pomogli koliko možemo. Ali to je sve što mi možemo učiniti, i što je u našoj ingerenciji. Međutim mi nemamo što sufinancirati kad javni linijski prijevoz trenutno ne postoji a načelnik nema ovlasti raspisati ni natječaj o koncesiji. Ja bi najviše volio da smo samostalni i da prijevoz imamo mogućnosti sami organizirati ali nemamo.
Zakonski rok u kojemu se koncesija automatski oduzima ako linija ne prometuje jest pet dana. Koncesiju određuje Gospodarska komora Šibensko kninske županije a Županija daje koncesiju tek kada komora potvrdi.
U kontaktu smo sa njima kao i s rukovodstvom Čazmatransa koji ima koncesiju na području Grada Drniša. Nadamo se da će problem uskoro biti riješen, da će linija redovito voziti te biti naštimana u boljem vremenu za djecu nego ona ATP-ova, tako da ne čekaju puno prije i poslije završetka nastave u Drnišu.
Direktor Čazmatransa Branimir Knez rekao mi je da će sve poduzeti da linija počne prometovati u što kraćem vremenu. Do tada se roditelji organiziraju među sobom, dogovaraju se tko će kada voziti ta 33 učenika koja pohađaju školu u Drnišu kako djeca ne bi stopirala”, kazao nam je načelnik Tihomir Budanko.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background