Profesionalno i uspješno završena vježba „TOF 2013“

- 27. ožujka 2013.

U prostoru Tvornice oplemenjenih folija (TOF) i na dijelu gradskog naselja „Meterizi” u Drnišu danas je organizirana pokazna vježba zaštite i spašavanja pod nazivom „TOF 2013″. Vježba je bila zamišljen kao događaj kod kojeg je došlo do nekontroliranog istjecanja etil acetata iz cisterne za opskrbu tvornice ovom opasnom tvari koja se upotrebljava u redovnom procesu proizvodnje u TOF-u.

Vježba TOF 2013

-Vježbom „TOF 2013″ želio se postići potreban stupanj usklađenosti djelovanjem menadžmenta tvrtke TOF, gradonačelnika,župana i žurnih službi sukladno odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju,rekao je Milovan Kević ravnatelj šibenskog područnog ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje,koji jeorganiziraovježbu. Akcijom je rukovodio Ivo Bilić zapovjednik drniške JVP, a sudjelovalo je više od 120 pripadnika žurnih službi sa 21 vozilomsa područja Grada Drniša i Šibensko-kninske županije.Vježbi zaštite i spašavanja u Drnišu nazočio je i Jadran Perinić ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH.
Događaj je pretpostavljao istjecanje etil acetata tvari koja se upotrebljava kao otapalo u proizvodnji organskih bojila, lakova i plastičnih masa. Ivo Drezga rukovoditelj proizvodnje TOF-a,pojasnio je kako je riječ i tvari koja nije otrovna za ljude osim što je nadražujuća za oči i sluznicu ,no predstavlja opasnost za okoliš pa je u današnju vježbu bila uključena i inspekcija zaštite okoliša.
Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske kazao je kako ovakve situacije prepoznamo tek kad se zapravo dese,a simulacije jesu propitivanje koliko smo spremni za intervencije onoga što smo naučili i zapisali negdje na papiru. Vježba je napravljena temeljem Zakona o zaštiti i spašavanju,a pokazala je da su pojedinačno svi uvježbani , ono što se nije moglo danas testirati je dinamika , koja nije za današnju vježbu bila važna . Ovdje je bila najvažnija njihova međusobna koordiniranost i usklađeno djelovanje kako se ne bi preklapala djelatnost žurnih službi. A i ova vježba pokazala je nedostatak stožernog zapovijedanje ,kazao je ravnatelj DUZS , te dodao kako će se to pokušati odrediti i definirati u zakonu koji će se najvjerojatnije zvati Zakon o civilnoj zaštiti.

Sastanak stožera

-Sustav civilne zaštite još uvijek funkcionira na mobilizacijskom sustavu i preživjelom načinu. Danas volonteri i dragovoljci ,a zlatni primjeri HGSS, Crveni križ i DVD , doista su vrijedni da se upravo na njihovim primjerima gradi jedan suvremen sustav , fleksibilan, a opet funkcionalna sustav koji će biti u funkciji zaštite građana i njihove imovine, rekao je na završnici vježbe Jadran Pirinić.
Svim sudionicima na uspješno odrađenoj vježbi i profesionalnom pristupu , zahvalio je gradonačelnik Josip Begonja,te poručio građanima Grada Drniša da mogu biti mirni jer vatrogasne postrojbe , policija, hitna služba, HGSS, Crveni križ i svi ostali koji su sudjelovali u vježbi „TOF 2013″ dovoljno su uvježbani i pokazali su da vlastitim snagama bez angažiranja drugih iz susjednih gradova možemo razriješiti ovakve incidente.
Po prvi put u vježbi zaštite i spašavanja izravno su sudjelovali i djelatnici Radio Drniša, koji su izravno iz kruga tvornice TOF prenosili dvosatni tijek vježbe .

Istjecanje opasnog otpada u tvornici TOF

Pomoć unesrećenima pružena na mjestu događaja

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background