Pripreme za novi model prikupljanja, odvoza i obračuna usluge odvoza smeća

- 26. studenoga 2015.

Foto: arhiva

U sklopu priprema za drugačije odvajanje otpada iz kućanstva iz Gradske čistoće d.o.o. Drniš uputili su danas poziv predstavnicima stanara u višim stambenim zgradama u gradu Drnišu da se u što kraćem roku jave u upravu radi dogovora oko preuzimanja i postavljanja potrebnih spremnika za komunalni otpad. (Informacije mogu dobiti na: Tel.: 022/886-161,  fax: 022/886-514, mob:098/968-4702, e-mail: gradska.cistocadrnis@gmail.com).

Novina je što se naplata komunalne usluge sakupljanja otpada neće više vršiti po kvadratu stambene ili poslovne površine, već se prelazi na naplatu prema količini, gdje je dominantan kriterij količina, volumen i zapremnina posude. Gradu Drnišu nabavu kanti za odvojeno prikupljanje otpada sufinancirao je sa 170.240,00 kuna Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se nabavilo 1.200 komada kanti u zelenoj boji. Nabavljeno je 200 kanti zapremine 80 litara, 900 komada od 120 litra i 100 komada zapremnine 240 litra u koje će ubuduće građani odvajati kućni otpad. Ukupna vrijednost investicije je 212.800,00 kuna, ostatak iz svog proračuna osigurao je Grad Drniš.

Od prošle godine postavljeni su i zeleni otoci sa spremnicima za odlaganje stakla, papira i plastike na više lokacija na području Grada Drniša, a do konca godine postavit će se i kontejneri za problematični i metalni otpad, najavljuju iz Gradske čistoće. Da bi zadovoljili standarde Europske unije hrvatski građani morat će u značajinoj mjeri promijeniti svoje ustaljene životne navike vezano i uz odlaganje otpada, o čemu će Drnišane i posebnim letcima upoznati Gradska čistoća. U suradnji s Ekološkom udrugom “Krka” iz Knina organizirali su i radionicu o kompostiranju na koju se odazvalo dvadesetak građana. Cilj je bio upoznati stanovništvo, osobito s ruralnog područja, kako biorazgradivi otpad učinkovito koristiti. U praktičnom dijelu radionice tako učili su kako slagati kompostnu hrpu, a svi sudionicu dobili su i komposter na dar. Radionica je dio projekta “Kompostiranje u Šibensko-kninskoj županiji” kojeg provodi Ekološka udruga “Krka” Knin. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Šibensko kninske županije i županijskog centra za gospodarenje otpadom Bikarac . Projekt se provodi na području Knina, Šibenika, Drniša, Skradina te općina Biskupija i Promina.

Podsjetimo, Republika Hrvatska do kraja 2018. godine mora uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. A to uključuje razvrstavanje otpada na mjestu nastanka, sanaciju svih postojećih odlagališta otpada i izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian