Prije 28 godina oslobođeni su Miljevci

- 20. lipnja 2020.

U Drinovcima se sutra, 21. lipnja 2020. godine obilježava 28. obljetnica oslobođenja Miljevačkog platoa.

U akciji oslobađanja Miljevaca, prvog dana ljeta 1992. godine, za svega 24 sata pripadnici 4. bojne 113. brigade te dijelovi 3. bojne 142. brigade, Policije i Vojne policije oslobodili su 108 četvornih kilometara okupiranog prostora.

Devet skupina, 26 borbenih grupa, sveukupno 250 branitelja, ovladali su cijelim platoom i organizirali obranu dosegnute crte bojišnice, pripremajući se za očekivani neprijateljski protunapad koji je uslijedio već 23. lipnja kad je otvorena topnička paljba po Šibeniku i drniškoj Zagori.

To je bila jedna od prvih velikih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, u kojoj je oslobođeno 108 četvornih kilometara.

Poginulo je šest hrvatskih branitelja, a dvojica su u idućim danima umrla od posljedica ranjavanja.

Još devet branitelja poginulo je u borbama što su se na tom prostoru odvijale od 1991. do 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata mučki je ubijeno i osam miljevačkih civila.

Sutra ujutro program započinje odavanjem počasti poginulima uz nastup Gradskog puhačkog orkestra Drniš. Uz obitelji poginulih, suborce, sudionike akcije, vijence će položiti brojna izaslanstva.

Među njima sutra ujutro u 9:00 sati na Miljevcima vijenac će položiti i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Sveta misa zadušnica u crkvi Imena Isusova u Drinovcima najavljena je sa početkom u 11:00 sati a potom će nastupiti Kulturno umjetničko društvo „Miljevci“.

Nakon toga najavljeni su domjenak i druženje.

NEK’ IM JE VJEČNA SLAVA I HVALA  Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background