Preko 40 posto stanovništa na drniškom području staračko je stanovništvo

- 1. listopada 2012.

Prvi listopada je Međunarodni dan starijih osoba kojeg su Ujedinjeni narodi proglasili 1990. godine, želeći na taj način pokazati da su starije osobe važni članovi svakog društva i kako bi potakli zemlje da omoguće uključivanje starijih osoba u društvo prema njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima.

Obilježava se u cijelom svijetu kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se treba prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Njegovim se obilježavanjem naglašava potreba da se starijim osobama smanji osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene, te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja.

– “Depopulacija je gotovo svuda prisutna u Hrvatskoj a posebno u ratom pogođenim područjima kao što je naše. Čak više od 40 posto stanovništva kod nas je staračko stanovništo, što znači da kraj odmire. Na području grada Drniša trenutno je 880 samačkih domaćinstava od toga broja sedamdeset domaćinstva je iznad 65 godina starosti. Šire drniško područje loše je pokriveno lokalnim prijevozom i teško je organizirati posjete zdravstvenim ustanovama i uskladiti se s autobusnim linijama, tim više što do određenih zaseoka autobusne linije niti ne dolaze. Proteklih godinu dana Grad Drniš, Općina Ružić i Općina Unešić zahvaljujući potpori Ministarstva socijalne politike a u suradnji sa Udrugom ZvoniMir provode program “Pomoć u kući starijim osobama”, kazala nam je Zvjezdana Bajić predsjednica udruge ZvoniMir.

Riječ je o svojevrsnom servisu za pomoć starijim osobama u njihovim domaćinstvima.

Kroz godinu provedbe Programa, usluge su pružene sveukupnom broju od 130 osoba starije životne dobi, timovi su prešli 29.000 km, napravili 1014 obilazaka, pružili 1539 usluga, isposlovali 42 dokumenta. U program su uključeni zdravstveni djelatnik Antonela Čupić, gerontodomaćice Gordana Rezić, Jadranka Mrđen, Dragica Sučić i Sandra Vidović. Voditeljica programa je Zvjezdana Bajić a pomoćni radnik Mile Močić. U rad su bile uključene i 4 osobe zaposlene preko Javnih radova.

– “Obzirom na širinu terena te prometnu izoliranost, najčešće usluge za kojima su korisnici izrazili potrebu proteklih godinu dana su dostava prehrambenih namirnica i lijekova, usluge posredovanja u ostvarivanju različitih prava te pomoć u obavljanju administrativnih poslova.

Većina korisnika su osamljeni i izolirani stariji ljudi koji su željni komunikacije, pažnje i osjećaja da su važni zajednici u kojoj žive. Rodbina je najvećim dijelom u financijski lošoj situaciji, ujedno većina ih živi u inozemstvu što dodatno otežava obilaske. Program objema stranama pruža značajnu dozu sigurnosti. Bilo da starijima treba samo druženje i razgovor, posjet liječniku, dostava nužnih lijekova, hrane, a nerijetko i pomoć vezano za održavanje kuće i okućnice te u hladnije dane i pomoć u pripremi ogrijeva. Programom se osnažuje psihosocijalna stabilnost korisnika što im uvelike olakšava starenje u svom domu, izvan institucija”, naglasila je Bajić.

stariji par

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background