Predstavnici Europske komisije i mjerodavnih državnih ministarstava i fondova posjetili Drniš

- 8. lipnja 2011.

imagesU okviru redovitog održavanja sastanaka nadzornog odbora za program ISPA te sektorskih nadzornih odbora za program IPA, Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije protekla tri dana u Solarisu je organizirao sastanke četiri nadzorna odbora (ISPA, IPA zaštita okoliša, IPA promet i IPA regionalni razvoj). Tom prigodom, u sklopu održavanja sastanka ISPA Odbora za praćenje, organiziran je obilazak velikih gradilišta u Šibensko kninskoj županiji.

Nakon obilaska lokacije projekta „Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac“ čija I faza izgradnje se realizira s potporom iz ISPA fonda u vrijednosti od 6 milujuna eura, visoka delegacija Europske komisije  i predstavnici IPA strukture u Republici Hrvatskoj posjetili su jučer poslijepodne Drniš, odnosno gradilište uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Riječ je o investiciji vrijednoj 6,5 milijuna eura. Glavninu sredstva od 4 milijuna eura osigurava Europska unija iz predpristupnog IPA fonda, ostatak novca je iz državnog proračuna.

Radovi na izgradnji započeli su u veljači. Prošlog tjedna službeno je u posao uvedena i tvrtka CONECO iz Varaždina koja će graditi drniški pročistač. Projektiranje i izvođenje radova trebalo bi trajati 595 dana, nakon kojih će uslijediti 150 dana probnog rada uređaja a potom slijedi i garantno razdoblje u trajanju od jedne godine.

Projekt “Unapređenja  vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda grada Drniša” predviđa dogradnju vodoopskrbne mreže duljine 4600 metara u Drnišu, kupnju 630 vodomjera i priključenje 400 kućanstava, poboljšanje kanalizacijske mreže te gradnju glavnog kolektora i pročistača otpadnih voda. Predviđeni uređaj za pročišćavanje ima kapacitet za 5000 stanovnika, a stupanj pročišćivanja bit će treći, odnosno najviši. Cilj je zaštita rijeka Čikole i Krke.  

Goste u pratnji šibensko kninskog župana Gorana Pauka u maloj gradskoj vijećnici primio je gradonačelnik Drniša Ante Dželalija.

Nakon Drniša uslijedio je posjet Kninu gdje se projekt izgradnje Sustava vodoopskrbe i odvodnje sufinancira iz IPA fonda u vrijednosti 12 milijuna eura.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background