Predstavljena treća knjiga Josipa Budiše – „Manje više isti ljudi“

- 4. ožujka 2016.

Foto: Anita Vukušić

Sinoć je pred brojnim posjetiteljima u splitskoj Gradskoj knjižnici “Marko Marulić” promovirana knjiga „Manje više isti ljudi” Josipa Budiše. Riječ je o trećoj knjizi ovog autora izišloj u nakladi Matice hrvatske Imotski. Nakon prve knjige „Sve naše krize”, kratkih zapisa o krizama koje su pogodile Hrvatsku i generacije rođene pedesetih godina prošlog stoljeća, potom poluautobiografskog romana “Tragom sudbine”, roman „Manje više isti ljudi” donosi priču o zlatnoj životnoj dobi. Budiša, koji je rođen u Ceri, a već godinama živi u Kaštelima, u knjizi „Manje više isti ljudi” donosi priču o četiri umirovljenika iz različitih podneblja, materijalno i svjetonazorski različiti, redovno se sastaju u lokalnom kafiću gdje problematiziraju svakodnevicu i kroz nju razotkrivaju svoje sudbine.

Govoreći o knjizi urednik izdanja, Mladen Vuković, naglasio je kako je ulaskom u treću životnu dob „kao zlatno doba u kojem možemo uživati blagoslove svoje cjeloživotne žrtve, autor se ne plaši otvaranja dvojbi, traženja spužvi koje će nam u (pod)svijesti izbrisati one trenutke kada smo sva svoja visoka moralna načela pokušali nakratko zakloniti životnom pragmom i iskorištavanju prečica i lakšeg puta na životnoj kalvariji”.

„Knjiga nedvojbeno ima osjećaj za vrijeme, kako u njegovom društveno-političkom kontekstu, tako i na tijek života glavnih likova”, kazao je govoreći o knjizi doc. dr. sc. Mladen Domazet, dodajući da „autor upućuje na suptilna zamućivanja, s jasnom dvojbom je li se čovjek pri kraju životnog puta uopće sprema razgolititi, a da ne iskrivljuje ili pojednostavnjuje, kako događaje, tako i svoju ulogu u njima.”

Na promociji uz urednika Vukovića i profesora Domazeta govorili su i predsjednik Kulturnog sabora Zagore dr. sc. Nedjeljko Marinov, lektorica Ljiljana Skataretiko i sam autor Josip Budiša.

Roman „Manje više isti ljudi” nakon Splita kreće na predstavljanje po drugim gradovima. Možete ga potražiti u drniškoj Narodnoj knjižnici.

Foto: Anita Vukušić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background