Predstavljena monografija ‘Drniški prilog Domovinskom žrtvoslovlju’

- 1. prosinca 2021.

Na današnji dan prije 30. godina u Zagori formirana je 142. drniška brigada Hrvatske vojske od strane dragovoljaca Domovinskog rata, mobiliziranih obveznika i dijela pripadnika IV. bojne 113. brigade. Kroz postrojbe drniške brigade prošlo je gotovo 7.000 branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 21 u Domovinskom ratu poginuo.

Više od 2.000 pripadnika brigade nositelji su Spomenice iz 91. godine ili su odlikovani medaljom Oluja. 142. brigada pohvaljivana je za junaštvo u Domovinskom ratu.

Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 22. svibnja 2006. godine odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog, ujedno odlikovano je nekoliko istaknutih pripadnika brigade Redom Hrvatskog križa i Redom hrvatskog trolista.

Program jubileja, započeo je sinoć promocijom monografije ‘Drniški prilog Domovinskom žrvoslovlju’.

U knjizi su na jednom mjestu obuhvaćene civilne i vojne žrtve Domovinskog rata s područja Grada Drniša te općina Ružić, Promina i Unešić. Sveukupno 207 žrtava.

Inicijativa da se knjiga objavi krenula je od saborskog zastupnika i gradonačelnika Drniša mr.sc. Josipa Begonje.

Jedan od zaslužnih autora koji je marljivo prikupljao građu obilazeći baš sve obitelji, župe, naselja i zahvaljujući kojem je ugledala svjetlo dana je fra Ivan Čupić,  koji je među ostalim kazao:

 

Autori monografije su i ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina i predsjednik udruge 142. brigade HV-a Dragan Radeljak.

U knjizi su i literarni prilozi Ivana Aralice, Miljenka Galića, Rose Petković i Tomislava Šovagovića kao i citati Ivana Pavla II.

Tiskanje knjige su omogućili Grad Drniš, Općina Promina, Općina Ružić i Općina Unešić čiji su se čelnici jučer obratili okupljenima na predstavljanju vrijedne građe.

Program obilježavanja 30. obljetnice danas se nastavlja u 15:30 sati – okupljanjem branitelja i gostiju u Hotelu Park.

Slijedi postrojavanje pripadnika na Poljani te svečani mimohod do Spomen križa kod Župne crkve Gospe od Ružarija gdje će u 16 sati i 30 minuta biti polaganje vijenaca za poginule branitelje u Domovinskom ratu te u 17:00 sati sveta misa zadušnica.

U 18:00 sati u Domu kulture u dvorani Ivana Meštrovića bit će održana svečana akademija te potom i zajedničko druženje u glavnom holu dvorane, za što je potrebna covid potvrda.

Svečanu akademiju povodom 30. obljetnice formiranja drniške brigade Radio Drniš u svom će programu prenositi uživo na 89 Mhz a slušati možete i putem Live streama, na ovoj stranici.

Foto: Mario Sučić


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background