Predstavljen kalendar drniških slastica

- 21. prosinca 2018.

Nijedno događanje u drniškoj knjižnici nije do sada privuklo toliko posjetitelja kao što je bilo prilikom predstavljanja ‘Kalendara drniških slastica’ za 2019. godinu. 

Knjižnicom su se širili primamljivi mirisi bajama, oraha, štrudela, dunja i raznih drugih slatkih delicija koje su za ovu prigodu pripremile vrijedne drniške domaćice.

  • ‘Kalendar tradicionalnih drniških slastica predstavlja 12 autentičnih recepata i pripadajuće fotografije. Riječ je slasticama koje Drnišanke uobičajeno spremaju za blagdane, svadbe, rođendane. Svoje mjesto u kalendaru tako su našli: panj torta, keksi na mašinu, kroštule, uskršnja pogača, drniška torta, štrudel od jabuka i trešanja, paradižot, baškotini, puslice, broštulani bajami, kotunjada i salenjaci’ – kazala je Jugana Kravar iz Udruge žena sv. Roko našoj novinarki Josipi Petrini.

Kalendar je zajednički projekt Narodne knjižnice-Drniš i Udruge žena “Sv. Roko” Drniš.

Prilikom predstavljanja kalendara ravnateljica knjižnice Danijela Drezga i predsjednica Udruge Jugana Kravar istaknule su kako već duže vrijeme razmišljaju o tiskanju drniške kuharice. No obzirom da je riječ o projektu koji iziskuje veća financijska sredstva odlučili su se upustiti u projekt tiskanja kalendara drniških slastica, a dodatni poticaj bio je sličan kalendar koji su tiskali šibenčani. Kroz 12 recepata pokušalo se pokazati koje su se slastice pripremale u određeno doba godine i za određene prigode.

U drniškim obiteljima mnoge od slastica pripremaju se i danas i dio su tradicije no nekima su one ipak nepoznanica. Kako je Drniš oduvijek bio sredina koja je njegovala kulturu dobrog jela, i slanog i slatkog, ovim kalendarom željelo se od zaborava sačuvati izvorne, tradicionalne recepte.

Receptima iz starih kuharica drniških obitelji nije se željelo samo prezentirati slastice koje su se našle u kalendaru nego i ostaviti pisani trag za budućnost.

Danijela Drezga je naglasila kako se u godini koja dolazi obilježava 525. godišnjica prvog pisanog spomena Grada Drniša a ovaj kalendar će nas putem drniških slastica voditi kroz slavljeničku 2019. godinu.

Istaknuto je kako Kalendar krase sjajne fotografije autora Nikole Bilušića koji je sav posao odradio besplatno, kao i svi koji su sudjelovali u izradi Kalendara.

Organizatori su se zahvalili Šibensko-kninskoj županiji i Nacionalnom parku Krka koji su prepoznali ovaj projekt te ga financijski pomogli i omogućili njegovo tiskanje.

  • ‘Hvala drniškim obiteljima koje su nam ustupile svoje ricete i pripremili kolače koji se nalaze na kalendaru. Veliko hvala bračnom paru Bilušić, Diani i Nikoli koji su uvelike pomogli da ovaj kalendar ugleda svjetlo dana. Hvala svima koji su večeras došli u našu Knjižnici te tako podijelili radost predstavljanja Kalendara’, kazale su Drezga i Kravar.

O tome kakav je Kalendar izazvao interes najbolje govori činjenica kako je prilikom predstavljanja podijeljeno gotovo 300 primjeraka.

Na samom kraju organizatori su poručili: Ovaj kalendar poklanjamo svom Gradu za njegov 525 rođendan!

Foto: Narodna knjižnica Drniš


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian