Predsjednica Grabar Kitarović obišla požarom poharano područje Promine

- 30. kolovoza 2017.

– ‘Danas smo obilježili deset godina tragedije na Kornatima koja nas još uvijek duboko potresa. Iz nje, i iz požarne sezone koja je bila iznimno teška treba naučiti lekcije. Sve materijale treba pregledati, sve što je dobro učinjeno primjenjivati, nedostatke ukloniti. Svim vatrogascima treba odati priznanje kako profesionalnim tako i članovima DVD-a ali i braniteljima i ostalima koji su sudjelovali u gašenju požara. Ono što smo vidjeli danas i što je iznimno bilo bitno na terenu kod Drniša ali i na pojedinim drugim područjima, je funkcioniranje komuniciranja, praćenje požara i objektivno izvještavanje preko medija kako bi se građani mogli pripremiti kao i suradnja civila koji su se na vrijeme evakuirali, koji su pazili da se ne dogode ljuske žrtve kada sami ulaze u gašenje požara bez nužne opreme.

Na jesen kad sve prođe i kad se vatrogasci odmore treba sjesti i napraviti konferenciju ili okrugli stol između vatrogasnih zapovjednika svih županija a ne samo onih koje su bile direktno ugrožene u ovim požarima. Treba razmijeniti iskustva i vidjeti kako primjenjivati najbolje primjere u praksi’, kazala je danas u naselju Lišnjak na Promini predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović prilikom obilaska požarom poharanog područja.

– ‘Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko kninske županije Darko Dukić vidjeli smo koristi najmoderniju tehnologiju posebno u dijelu prevencije i predviđanja širenje požara što je iznimno bitno kako bi se spasili ljudski životi i imovina.
Potrebno je više ulagati u vatrogastvo. O tome se ne smije razmišljati samo u sezoni požara već tijekom cijele godine jer upravo je prevencija ključ i njihovog dobrog rada na terenu. Sa predsjednikom Vlade i sa resornim ministrom razgovarati ćemo kako potaknuti ulaganje ne samo u opremu već i u edukaciju posebno i široke javnosti a sve u okviru sustava domovinske sigurnosti. Na ovom području bilo je pomoći i iz drugih županija i gradova, i iznimno je važna ta suradnja’, kazala je Grabar Kitarović.

Prethodno je u Drnišu održan sastanak zatvoren za javnost na kojemu su predsjednicu sa svime što se događalo tijekom nekoliko dana požara na Promini upoznali zapovjednik Darko Dukić i gradonačelnik Drniša Josip Begonja sa aspekta civilne zaštite, dok sa predsjednicom bio je i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov.

– ‘Upoznali smo predsjednicu sa materijalno financijskim problemima sa kojima se susrećemo prilikom funkcioniranja DVD-a i JVP-a. Različite lokalne jedinice imaju različite mogućnosti i za kadrovsko i za financijsko opremanje društava. Apostrofirali smo i građansku solidarnost i angažman zahvaljujući čemu danas nemamo žrtava a situacija je bila iznimno opasana u trenutku kad je bura požar nosila prema Drnišu’, kazao nam je nakon sastanka gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

– ‘Požar na Promini nam je zadao dosta glavobolje. Bio je to težak požar. Žao nam je visokovrijedne borove šume. Ipak izvukli smo žive glave. Spriječili smo širenje požara prema Drnišu. Davali smo sve od sebe ali u tri dana najžešće vatre priroda je ipak bila jača od nas. S tim smo upoznali predsjednicu. Cilj su nam preventivne mjere, opremanje vatrogasaca, njihovo obučavanje, masovnost vatrogasnih društava, čišćenje šumskih putova, izrada protupožarnih procjepa, educiranje civila i o svemu tome popričali smo danas sa predsjednicom u Drnišu. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u gašenju požara lovcima, planinarima, braniteljima, vatrogascima, građanima’, kazao je vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background