Praznik rada u Promini: 66. Prominske igre

- 23. travnja 2023.

Nakon tri godine pauze zbog pandemije koronavirusa za Praznik rada ponovno će se u Oklaju održati tradicionalne Prominske igre.
Danas podsjetnik na stare običaje, nekoć su bile pravo odmjeravanje snaga i vještina.
Prve Prominske igre održane su 1949. i od tada su zapovidni adet svih Prominaca, prijatelja Promine i narodnih običaja. Riječ je o fešti narodnih običaja i igara kojoj je cilj otrgnuti od zaborava i prenijeti na mlađe generacije discipline kojima se davno odmjeravala snaga i spretnost, gradio ugled najjačeg, najbržeg i najspretnijeg Prominca.
Igre se tradicionalno održavaju 1. svibnja na oklajskom hipodromu. Nadmetanja uključuju utrku biciklista, utrke juniora, seniora i veterana u trčanju, a najatraktivnije su, svakako, utrke konja i magaraca te natjecanje u bacanju kamena s ramena. Dio igara odvija se na sportskom igralištu Žagra u Oklaju gdje se održava malonogometni turnir te natjecanje u potezanju konopa. Završne discipline su šijanje i balote.
Za sve posjetitelje i natjecatelje tradicionalno se poslužuje grah, a cijela manifestacija završava kulturno-umjetničkim i zabavnim programom na trgu u Oklaju.

Za sve sudionike i posjetitelje osiguran je i besplatan grah. Podjela je od 13 sati na Žagri.

Općina Promina, organizator Prominskih igara poziva sve Prominjce i žitelje Šibensko-kninske županije da dođu na 66. Prominske igre u Oklaj.

Sponzori događanja su: Šibensko kninska županija, JU NP Krka, Acciona energia, TEC obnovljivi izvori d.o.o.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian