Pravoslavni vjernici slave Božić

- 7. siječnja 2014.

Pravoslavni vjernici, koji blagdan Kristova rođenja obilježavaju po Julijanskom kalendaru, danas slave Božić. Svečanost blagoslova badnjaka sinoć je u hramu Preobraženja Gospodnjega u središtu Zagreba predvodio mitropolit ljubljansko-zagrebački Jovan Pavlović, koji je čestitao vjernicima Badnjak pozdravom “Mir Božji – Hristos se rodi”. Pozvao je vjernike na molitvu za mir u svijetu i poželio da im nova godina bude “blagoslovljena mirom u dušama i mirom među ljudima”. Liturgiji su prisustvovali i premijer Zoran Milanović te predsjednik Sabora Josip Leko.

Pravoslavni vjernici i na drniškom području slave Božić. Sveta liturgija sinoć je služena u Kričkama u crkvi Svetog Velikomučenika Georgija. Ispred crkve Svetog Đorđa sinoć su paljeni badnjaci u nazočnosti tridesetak vjernika.

Jutros na Božić misno slavlje održano je u Drnišu u pravoslavnoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice a za svega par vjernika predvodio ga je novi drniški paroh Dragan Zorica.

Diplomirani teolog rodom je iz Benkovca a na službu u Drniš stigao je iz Beograda. Nakon fakulteta u Beogradu je deset godina radio kao vjeroučitelj. Potom vladika Fotije ga je pozvao da dođe u Hrvatsku gdje je profesor u Bogosloviji Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki. Ima 33 godine, oženjen je, a uoči Nove godine on i supruga dobili su sina. Žive u Drnišu.

Pravoslavna crkva u Drnišu


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background