Požar na Kistanjama pod kontrolom

- 3. kolovoza 2017.

Sjednica stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije održana je jučer u Kistanjama, ovo je o zaključcima sjednice, ali i trenutnom stanju na opožarenim područjima rekao župan Goran Pauk.

-Zaključci su djela! Poduzeli smo sve ono što je trebalo kako bi ovom velikom požaru došli kraju. Proglašena je velika nesreća, to su formulacije u okviru zakona i to je manje bitno, važno je da se stanje sanira. Štete na imovini nema, a Bogu hvala nema ni ljudskih žrtava iako je 19 ljudi evakuirano s područja općine kistanje, naselja Krnete i Verovići. Došla je i ispomoć od 150 vatrogasaca iz drugih županija, sve službe koje čine stožer civilne zaštite su bile aktivne. Svi koji su došli su na adekvatan način bili zbrinuti i osigurana im je sva potrebna oprema. Sinoć dva sata prije sumraka i jutros u prva dva – tri sata zore je saniran veliki dio požarišta. Trenutno je aktivan požar na području Matasi i Zelići u smjeru Vrbnika, na stotinjak metara fronte, očekuje se da uz pomoć kanadera i air traktora sve bude brzo sanirano. Glavnu opasnost bi trebali proći danas, naravno u slučaju da ne bude daljnjih pogoršanja. Uvijek je potrebna doza opreza, ali trenutno stanje nije alarmantno. – kazao nam je župan Pauk.

O nadoknađivanju moguće štete na poljoprivrednim zemljištima rekao je sljedeće – Trenutno županija nema sredstava za nadoknađivanje štete niti ovakve vrste niti elementarnih nepogoda, to radi država iz državnog proračuna ako ima sredstava. Sada je najbitnije zaštititi imovinu i ljude, tu problema nema, ali će problema vjerojatno biti sa poljoprivrednim nasadima i površinama na tom području, a to ćemo rješavati naknadno, kroz elementarnu nepogodu, europske fondove ili na neki treći način, to ćemo vidjeti kad ovo saniramo. – kazao je župan.

Foto: sibenikin


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background