22. obljetnica vojno redarstvene akcije OLUJA

- 4. kolovoza 2017.

Na današnji dan prije 22 godine započela je oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini. Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su u napad 4. kolovoza 1995. u 5 sati ujutro duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja. 

U svega nekoliko dana oslobođeno je 10 tisuća i 400 kvadratnih kilometara teritorija Republike Hrvatske što čini 18.4% ukupne hrvatske kopnene površine. U akciji je sudjelovalo 200.000 ljudi. Poginula su 174 hrvatska branitelja, najmanje 1.100 je ranjeno, 3 su zarobljena a 15 je bilo nestalih.

U operaciji Oluja 5. kolovoza 1995. oslobođen je i Drniš. Okončane su duge četiri godine mučnog prognaništva. 

– “Slika koju smo zatekli po povratku u Drniš bila je strašna – kazao je tadašnji gradonačelnik Grada Drniša Ante Matić. – “Neke informacije o stanju u gradu smo imali, ali nismo očekivali da će biti tako razrušeno i takav barbarizam nismo očekivali. Kad smo došli iz asfalta je rasla trava, korov, sve je bilo zapušteno i uništeno, velikim dijelom zapaljeno, nije bilo struje i vode. To je bila jedna slika užasa, ne znam kako su ljudi koji su tu živjeli četiri godine to mogli činiti. Mi smo ipak u svemu tome bili sretni što smo se vratili”, kazao je bivsi gradonačelnik Matić.

Gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja građanima je uputio čestitku u kojoj navodi:

– “05. kolovoza već 22 godine slavimo i s ponosom se sjećamo veličanstvene pobjede naših branitelja nad onima koji su nastojali, koristeći sve raspoložive snage, ugroziti nam našu Hrvatsku te izbrisati ime hrvatsko s naših stoljetnih ognjišta.
Izražavam vječnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i nestalih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, a s posebnim pijetetom čuvajmo naša sjećanja na sve naše poginule vitezove”, kazao je gradonačelnik Begonja.

Sutra 5. kolovoza, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, izaslanstvo Grada Drniša predvođeno gradonačelnikom Josipom Begonjom položit će vijenac i zapaliti svijeću u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.
Polaganje vijenaca najavljeno je za sutra u 8 sati i 30 minuta kod Središnjeg križa ispred crkve Gospe od Ružarija.

Odmah nakon polaganja vijenaca u župnoj crkvi održat će se sveta misa za Domovinu.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian