Poštuje li GIRK Kalun sve uvjete zaštite okoliša – javna rasprava otvorena još do 17.travnja 2013.godine

- 11. travnja 2013.

girkOd 18. ožujka traje jednomjesečna javna rasprava o zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša i tehničko-tehnološkom rješenju postojećeg postrojenja tvrtke GIRK-„Kalun” d.d. , a sinoć je upriličeno i javno izlaganje. Sinoćnjoj raspravi koju provodi županijski Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove , a na zahtjev Ministarstva zaštite okoliša, uz predstavnike investitora tvrtke GIRK „Kalun” sudjelovali su i brojni Drnišani.
O projektu i analizi provedenoj u tvrtki GIRK „Kalun”govorio je Nenad Baližin iz Ekonerg- instituta za energetiku i zaštitu okoliša iz Zagreba ,koji je izradio dokumentaciju za ovaj projekt. Baližin je naglasio da su njihovi stručnjaci utvrdili da je tvrtka GIRK„Kalun” zadovoljila sve uvjete koju su propisani u svrhu zaštite okoliša i onečišćenja zraka. Provedena analiza je potvrdila da je postrojenje GIRK-a opremljeno vrlo sofisticiranim sustavima za čišćenje dimnih plinova i sustavom za mjerenje onečišćujućih tvari u dimnim plinovima,odnosno da je u okviru granica koje definira regulativa i raspoložive tehnike, kazao je Nenad Baližin.
Upravo je građane koji su sinoć sudjelovali u raspravi najviše zanimala emisija plinova u zraku, sam otpad koji se koristi u postrojenju, te kako i na koji način se otpad koji dođe u krug tvornice skladišti i priprema za tehnološki proces. Upozoreno je da proces ispitivanja štetnosti spaljivanja otpada u GIRK Kalunu dugo traje , da se očekivalo veće uključenje građana i lokalne samouprava s obzirom na planskim dokumentima utvrđenu vodozaštičenu zonu i blizinu NP Krka , a zamjerno je i što se ovom izlaganju nije odazvala gradska uprava i više gradskih vijećnika. Sinoć je iznijeta i zamjerka da o Javnoj raspravi i ovom izlaganju nedovoljno su bili građani informirani putem sredstava informiranja.
Građani iz izrađenog dokumenta što ga je pripremio spomenuti Institut za energetiku i zaštitu okoliša,dobili su pregled otpada koji se koristi , mogu iščitati kako se on priprema, te na koji način funkcionira sustav zbrinjavanja dimnih plinova.Nakon što se utvrde objedinjeni uvjeti zaštite okoliša što je u skladu sa direktivama EU ,tvrtka će dobiti okolišnu dozvolu na pet godina. Potom sve iz početka,odnosno ponovo će se analizirati postrojenje i koliko je tehnologija napredovala u zaštiti okoliša od emisije štetnih plinova. Ujedno inspektori zaštite okoliša mogu u bilo koje vrijeme ne najavljeno provesti kontrolu u tvornici.
Kako javna rasprava još traje , sve svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja o tehničko-tehnološkom rješenju postrojenja tvrtke GIRK Kalun d.d. ,svi zainteresirani građani u pisanom obliku mogu poslati zaključno do 17-og travnja Upravnom odjelu za zaštitu komunalne poslove Šibensko-kninske županije.
Cjelovita dokumentacija dostupna je javnosti na službenim stranicama Ministarstva zaštite okoliša –www.mzoip.hr i Šibensko-kninske županije –www.sibensko-kninska-zupanija.hr.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian