Postavljeni prvi kontejneri – od 1. srpnja obvezno odvajanje otpada

- 5. lipnja 2014.

Danas na Svjetski dan zaštite okoliša koji se diljem svijeta obilježava 5.lipnja, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećenu okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP), grad Drniš dobio je kontejnere za izdvojeno odvajanje otpada.

Foto: Radio Drniš

Prvi su postavljeni ispred zgrade uprave Grada Drniša, a bit će ukupno postavljeno 40 kontejnera na deset različitih lokacija u gradu. Fonda za zaštitu okoliša za njihovu je nabavu izdvojio 80 % sredstva a preostalih 20% su sredstva iz gradske blagajne.

Srpanj krajnji je rok za odvajanje otpada na kućnom pragu, iako u resornom ministarstvu ne očekuje da će svi u ponoć 1. srpnja ispuniti tu obvezu, naglašavaju kako je vrlo važno da više neće biti tolerancije i svi oni koji nisu započeli s uvođenjem tog sustava, morati će snositi sankcije.

Prema novom Zakonu o gospodarenju otpadom uvodi se sustav primarnog odvajanja otpada pa će svi gradovi i općine do srpnja morati omogućiti mještanima razvrstavanje otpada već u kućanstvu- odvajat će se zasebno papir, staklo, metal, plastika, tekstil i organski otpad. Tako i na drniškom području bit će postavljeni specijalizirani kontejneri u koje će , ovisno o boji ,građani odlagati različite vrste otpada – u žute zajedno plastika i metal, u plave papir i tetrapak, u zelene stakleni , a u smeđe organski otpad. Naravno, za domaćinstva sa okućnicom, organski će se otpad moći koristiti za kompostišta. Dodajmo da ukoliko se građani neće pridržavati novog načina zbrinjavanja otpada, komunalni im redar može dati kaznu od tri do deset tisuća kuna.

Za provedbu novoga zakona, gradovi će i općine pak biti motivirani na poseban način. Postojat će fiksna kvota dopuštene količine nerazvrstanog otpada, a gradovi i općine će za zbrinjavanje svake tone nesortiranog otpada koja premaši tu kvotu, plaćati više. Takva mjera cilja prema što efikasnijoj lokalnoj organizaciji sustava primarnog odvajanja, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Ujedno je obveza je gradova i općina da se pobrinu da pojedine sortirane skupine otpada (metal, papir, itd.) završe u tvornicama za preradu tih sirovina.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background