Posjetite obnovljenu Staru mlinicu na Čikoli

- 2. lipnja 2016.

U sklopu raznolikog programa događanja na ‘Danima otvorenih vrata’, Gradski muzej Drniš svoj doprinos dat će na polju kulture.

U prizemlju obnovljene Stare mlinice, čiju je obnovu vodio Gradski muzej Drniš kako partner na projektu uz stručno vodstvo ravnatelja Joška Zaninovića, postavljena je izložba “Od zrna do pogače” dok na katu opremljen je mlinarev stan. Mlinica se za javnost svečano otvara u petak, 03. lipnja od 13.00 sati i bit će otvorena do 15.00 sati, a moći će te je razgledati i u subotu od 08.00 do 14.00 sati.

Sutra 3. lipnja, u 12.00 sati na Staroj mlinici nastupa Gradski pjevački zbor “Neuma”.

Stara mlinica nedaleko mosta na ulazu u grad sagrađena je najvjerojatnije u predtursko vrijeme i pretpostavlja se da je pripadala tom sustavu vodenica na ovom prostoru. Gradnjom Čikolskog mosta oko 1870. godine poremećen je vodeni tok, pa je dio vodenica ostao bez vode. Tako je i ova mlinica ostala bez brane kojom se voda usmjeravala na mlinska postrojenja. Imala je pet mlinskih kola, a na katu je bio stan za mlinara. Prema starim fotografijama, koncem 19 st. mlinica je već bila ruševna, dodatno je porušena u ranijim ratovima, a dokrajčena u Domovinskom ratu. Od tada do danas ta je spomenička baština stajala netaknuta i zapuštena.

U sklopu projekta turističke valorizacije kanjona rijeke Čikole uz rekonstrukciju mlinice uređena je 275 metara duga staza uz kanjon rijeke do drniške Gradine.
Radove vrijedne oko 490.000 kuna izvodila je vodička tvrtka „Minigradnja”.
Nakon obnove ove prve mlinice radovi će, nadaju se u Gradskom muzeju Drniš, krenuti i nizvodno u drniškoj Brini, na obnovi ostalih pet ruševnih mlinica koje su bile u funkciji do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Osim razgleda obnovljene Stare mlinice posjetitelji mogu u prostoru samog Muzeja pogledati izložbu skulptura Ivana Meštrovića koja prezentira presjek njegova stvaralaštva.

Galeriju fotografija uređene mlinice pogledajte ovdje: Mlinica na Čikoli


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian