Počinje Korizma

- 4. ožujka 2014.

Sutra je Pepelnica, za vjernike je obavezan post i nemrs.
Blagoslov pepela i obred pepeljenja vrše se u misi nakon homilije. U Drnišu obred pepeljanja vršit će se preko svetih misa u 7.00 h i 18.00 h u crkvi sv. Ante, ali i u slijedeću nedjelju preko svetih misa.

  • Počinje Korizma

Na pepelnicu ili čistu srijedu, započinje vrijeme Korizme za Crkvu dragocjeno i važno liturgijsko vrijeme, milosno vrijeme.

– ” Korizma je vrijeme vježbanja u otvaranju milosti, koja nas vodi proslavi svetog Uskrsa.
Stoga, potrebno je u to vrijeme živjeti s dužnom zauzetošću, kao i tradicionalnim praksama posta, milostinje i molitve, koje predstavljaju izraze naše zauzetosti oko našega obraćenja, i korizma nas uči živjeti Kristovu ljubav na sve radikalniji način.
Post, koji može imati različite motivacije, ima za nas kršćane duboko religijsko značenje: odricanjem od nečega – i to ne samo od onoga što nam je suvišno – učimo odvraćati pogled od svoga ‘ja’, i otvara nas vjernike Bogu i potrebama ljudi te tako omogućuje da se ljubav prema Bogu pretoči u ljubav prema bližnjemu.

Stoga, post nas ne bi smio usmjeravati na nas same ili na naš odnos prema tijelu, nego ispravno shvaćen post nužno uspostavlja novi odnos s drugima. Post čovjeka oslobađa njegove navezanosti na posjedovanje i na sebe i otvara ga drugima.

Crkva, osobito u korizmeno vrijeme, podsjeća na praksu milostinje, to jest na sposobnost dijeljenja, jer Bog mora uvijek biti na prvom mjestu, kako bismo ponovno otkrili našeg dobrog Oca i primili njegovo milosrđe.

I u čitavom korizmenom vremenu Crkva nam nudi s posebnim obiljem Božju riječ. Da o njoj razmatramo a zatim i svakodnevnim življenjem učimo dragocjeni i nezamjenjivi oblik molitve, jer nas pozorno slušanje Boga hrani našem na putu vjere. U molitvi nalazimo vremena za Boga. Tijekom korizme smo pozvani i na razmatranje otajstvo križa” – priopćeno je iz Župnog ureda Gospe od Ružarija.

  • Korizmena duhovna obnova

Svakog korizmenog petka, a sveukupno ih je šest, župa Gospa od Ružarija organizira korizmenu duhovnu obnovu u Gospinoj crkvi koja će se sastoji od pobožnosti križnog puta koji počinje u 17.15 h, slijede sveta misa i propovijed u 18.00 h, koju će predvoditi razni propovjednici: četiri korizmena petka će predvoditi fra Luka Tomašević, prof. dr. moralne teologije na KBF-u u Splitu, zatim po jedan korizmeni petak će predvoditi fra Ivan Maletić, ekonom u samostanu MBL u Zagrebu i fra Ivica Udovičić, prefekt i prof. psihologije na Franjevačkoj klasičnog gimnaziji u Sinju.
Svećenici drniškog dekanata pozivaju djecu, mlade, roditelje i sve vjernike da se uključe u korizmenu duhovnu obnovu.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background