Počela berba – savjet stručnjaka oberite grožđe što prije

- 24. rujna 2014.

U vinogradima Dalmacijavina u stečaju danas je započela berba vinove loze. Plantaža Dalmacijavina u Petrovom polju, jedna je od najvećih u Dalmaciji prostire se na sveukupno 215 hektara, a berba je najprije započela na oko 40 hektara posađenih sortom Merlot,uz nju se beru još neke sorte kojima zbog učestalih kiša prijeti trulež.

Foto: Arhiva

-Budući su cijele godine bile nepovoljne atmosferske prilike za vinovu lozu, obilne kiše u proljeće i tijekom cijeloga ljeta, a nije bilo ni štete na plantaži od tuče koja je poharala dio drniškog vinogorja,urod je ipak zadovoljavajući , rekao nam je voditelj Dalmacijavina u Drnišu, Tvrtko Topić. Kad je riječ o kvaliteti grožđa ona je lošija nago prošle godine, prirodnih šećera u grožđu je za dva grada manje nego lani, a pojačana je i vinska kiselina pa će biti potrebne tehnološke dorade vina. No ,najviše zabrinjava što su se već jutros temperature u Drnišu spustile nisko i bilo je slane , što se rijetko kad bilježi prije mjeseca listopada. Stoga trsove trebalo bi što prije obrati, u protivnom prijeti trulež grožđa, kaže Topić. U vinogradima u Drnišu grožđe beru sezonski radnici njih 120, koji dobiju 35 lipa po kilogramu. Prosječno za osam sati uberu od 350 do 400 kilograma što znači da otprilike zarade od 120 do 150 kuna po danu. Očekuje se da će svih 215 hektara vinograda biti obrani kroz 20 do 25 radnih dana.

Na privatnim posjedima berba je počela već prošlog tjedna. Urod je na području Grada Drniša prepolovljen, jer je tuča u više navrata oštetila vinovu lozu , a najviše su stradali vinogradi u području Badnja i rubnih dijelova grada gdje su štete i 100% i gdje će se posljedice osjetiti i u narednim godinama budući se znatno oštećeni trsovi, a ne samo urod.

Prema procjeni stručnjaka loše vrijeme s dosta kiše umnogome će limitirati ovogodišnju berbu i na području Promine i Zagore. I dok na pojedinim lokalitetima očekuje se potpun podbačaj i vrlo loše rezultate berbe,u nekim vinogradarima solidan je i vrlo kvalitetan urod. No, savjet je svima da s berbom ne čekaju i što prije oberu vinograde.
Mario Tomić voditelj Savjetodavne službe Šibensko-kninske županije gostujući danas u našoj emisiji „Ajmo reć” drniškim vinogradarima je poručio:

{play}audio/mario_tomic_240914.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background