Pliva donirala 300 tisuća kuna za razminiranje u Općini Promina

- 12. svibnja 2011.

Danas je pred osnovnom školom u Oklaju potpisan ugovor o donaciji za razminiranje područja koje se nalazi uz samu cestu kojom učenici školarci iz okolnih prominskih naselja idu u školu. Ovo je jedno od zadnjih područja u Republici Hrvatskoj s minski sumnjivim prostorom u blizini dječjih aktivnosti.

Ugovor o donaciji vrijednoj 300 tisuća kuna potpisali su predsjednik uprave PLIVA Hrvatska  d.o.o. Matko Bolanča i upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje ”Hrvatska bez mina” Đurđa Adlešič. Potpisivanju ugovora nazočili su i Šibensko kninski župan Goran Pauk,  ravnatelj Hrvatskog centra razminiranje Zdravko Modrušan i načelnik Općine Promina Paul Cota.

 

–  “Djeca ne mogu imati bezbrižno djetinjstvo ako se ne mogu slobodno kretati niti bi trebala najljepši dio svog života provoditi u strahu, a upravo su ona najugroženija kad je riječ o opasanosti od mina. Zbog toga smo se odlučili na ovu donaciju. PLIVA nastavlja podržavati  projekte koji su vrijedni za zajednicu i drago nam je što smo dio onih koji pomažu ostvarenju  cilja Hrvatska bez mina”, izjavio je Matko Bolanča predsjednik Uprave PLIVE.

– “Ova je donacija posebno značajna jer je usmjerena prema jednom od prioritetnih ciljeva, a to je razminiranje područja na kojem su ugrožena djeca. Nezamislivo je da u 21. stoljeću imamo područja gdje se djeca ne mogu slobodno kretati i igrati zbog mina”, kazala je Đurđa Adlešič upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje “Hrvatska bez mina”.

Zahvalivši PLIVI pozvale je i ostale gospodarstvenike da slijede primjer PLIVE i uključe se u projekt razminiranja Hrvatske , kako bi do 2019. godine Hrvatska bila bez mina.

Iz Državnog proračuna i donacijama javnih poduzeća mahom su se osiguravala sredstva za razminiranje, a ovaj cilj će se teško ostvariti bez sudjelovanja donatora iz privatnog sektora, kazala je Adlešič.  

Zahvalivši na donaciji, župan Goran Pauk podsjetio je kako je u Šibensko-kninskoj županiji očišćeno do sada oko 25 četvornih kilometara površina, no još uvijek veliki prostor nalazi se pod minama. Izrazio je ujedno zadovoljstvo što je u ovoj godini od planiranih milijun i  750.0000 četvornih metara već razminirano 63 posto. Prioritet nam je ukloniti mine i table upozorenja duž prometnica s obzirom na turističku orijentaciju Županije, dodao je.

U Šibensko kninskoj županiji 52 kilometra četvorna je minsko sumnjivi prostor. Upravo najviše je mina na drniškom području, na području Grada Drniša je 19 četvornih kilometara, na području Promine oko 4, te na području Ružića oko 7 kilometara.

Po riječima ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Zdravka Modrušana na području čitave Hrvatske preostalo je 800 četvornih kilometara koji obuhvaćaju  područje od 12 županija i 101 grada. Od 1998. godine razminirano je 330 kilometara četvornih zašto se utrošilo 3,4 milijarde kuna.

– “Od rata u Hrvatskoj je od mina stradalo 502 osobe, a od 1991.  godine u 51 minskom incidentu stradalo je 69 djece”, kazao je Modrušan i izrazio zadovoljstvo što od 2004. godine   zahvaljujući ponajprije aktivnoj edukaciji koju privodi HCR i prioritetnom razminiranju ovakvih sličnih prostora, više nema stradavanja djece.

 

Zbog ove donacije osobito su zadovoljni u Općina Promina  koja je doživjela velika razaranja tijekom Domovinskog rata, te bilježe 64 žrtve rata, branitelja i civila. Zahvalivši na donaciji u ime svih onih koji žive na ovom prostoru načelnik općine Promina Cota kazao je kako je ovo “veliki korak za mali siguran korak prominske djece”.

mine_oklaj_2

oklaj_mine_1


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background