Pista za avione uskoro na Pokrovniku

- 22. rujna 2017.

U Stankovcima se planira megalomanski projekt u sklopu kojega bi se izgradio Aerodrom Stankovci sa svim popratnim sadržajima, od hotela, do staračkog doma, Casina, sportskih terena, muzeja, pa čak i ureda državne uprave. Taj projekt vrijedan je preko 400 000 000 €, a radi se o ideji poduzetnika Josipa Crnčevića iz Sesveta.

Prvo što smo pomislili jest da sada sigurno neće doći do gradnje aerodroma na Pokrovniku, jer tko bi normalan gradio novi aerodrom koji je samo 40ak kilometara zračne linije udaljen od prvog sljedećeg aerodroma, ali pokrovnička priča možda će konačno dobiti svoj epilog. Ovaj stankovački projekt ni najmanje ne ugrožava Aerodrom na Pokrovniku, zašto? pitate se. Zato što se na Pokrovniku aerodrom kao takav neće graditi.

Godinama slušamo priče o slijetanju aviona na pokrovnički plato podno Midenog brda. Nakon drugog svjetskog rata tamo su “padali avioni” kako je tada lokalno stanovništvo govorilo za slijetanje britanskih aviona. Od 80-ih godina prošlog stoljeća govori se o izgradnji Aerodroma Pokrovnik, pred rat je to bila gotova stvar, ali tek je 1995. godine napravljena studija isplativosti.

Priča o aerodromu na Pokrovniku postala je nevjerojatna kao i ona o brzoj cesti Šibenik-Drniš-Knin koju isto tako očekujemo godinama, a svake četiri godine ih izvuku iz ladice u svrhu predizborne kampanje ove ili one stranke. Bilo da je riječ o predizbornoj kampanji ili ne, priča o aerodromu na Pokrovniku prije nekoliko mjeseci je opet pokrenuta i ovaj put zaista izgleda kao da bi moglo doći do početka radova.

Razgovarali smo s gradonačelnikom Drniša gospodinom Josipom Begonjom, koji nam je kazao više o trenutnom stanju priče o „aerodromu” na Pokrovniku.

-Sve do prošle godine mi smo bili na „standby-u”, o zračnoj luci se samo pričalo, a institucija koja bi se zvala Zračna luka Pokrovnik u izgradnji nikada nije registrirana.

U priču oko aerodroma uključila se Zračna luka Rijeka koja u sklopu projekta FLY CROATIA planira investirati u uzletno-sletnu pistu na Pokrovniku. Radi se o projektu kojim će se umrežiti letjelišta (uzletno-sletne staze) diljem Hrvatske koja će rasteretiti velike zračne luke Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar, Pula. Iz velikih zračnih luka bi se prevozili putnici u manjim zrakoplovima (15-20 sjedišta) prema udaljenim turističkim destinacijama poput otoka ili na primjer Nacionalnog parka Krka u našoj neposrednoj blizini.

-Javila nam se Zračna luka Rijeka te dostavila dokumentaciju iz koje smo vidjeli da su 2015. godine od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) današnjeg Ministarstva državne imovine dobili taj prostor na Pokrovniku kako bi mogli izvaditi lokacijsku dozvolu. U lipnju prošle godine održali smo sastanak na kojem smo uz predstavnike Zračne luke Rijeka prisustvovali župan Goran Pauk i ja. Na tom sastanku kazali su da je njihova poslovna namjera sagraditi pistu i stajanku za avione te uključiti Pokrovnik u mrežu malih zračnih luka u projektu FLY CROATIA. – kazao nam je gradonačelnik Begonja.

Projekt Zračne luke Rijeka trenutno je u mirovanju, posljednje informacije o projektu grad Drniš dobio je krajem siječnja ove godine. Tada se Zračna luka Rijeka obratila ministarstvu Mora, prometa i infrastrukture sa svojom poslovnom namjerom gdje su spomenuli ulaganja u aerodrome Vis, Medulin, Unije i Pokrovnik.

-Prema planu Zračne luke Rijeka, kako nam je tada rekao njihov direktor Tomislav Palalić, ulaganja u zrakoplovnu pistu na Pokrovniku možemo očekivati u 2018. godini. – kazao nam je gradonačelnik Begonja.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa Zračnom lukom Rijeka, no do trenutka objave ovog članka nismo dobili odgovor.

Foto: Šibenik.in - ilustracija


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian