PETROPOLJSKA 2017.

- 31. prosinca 2017.

Općini Ružić 2017. godina donijela je promjenu vlasti na lokalnim izborima održanima u svibnju. Koalicija na čelu s HDZ-ovim Antom Pijukom preuzela je općinu u lipnju ove godine. U općini su svjesni činjenice da sve više mladih napušta ove krajeve u potrazi za boljim životom.
Ova, kako kaže aktualni načelnik općine Ante Pijuk, mlađa ekipa ljudi okupila se kako bi promijenili neke stvari, a to sada i rade. U planu im je napraviti projekte i konkretne mjere kako bi zadržali što veći broj mladih u ovom kraju.
– ‘Svjesni smo da ih nećemo moći zadržati sve, jer mladi danas u potrazi za poslom idu tamo gdje im je bolje, gdje će svaki mjesec primiti plaću za svoj rad, ali potrudit ćemo se da većinu mjera i programa baziramo na to da što više mladih zadržimo tu – kazao je načelnik Pijuk.
Kad su bili izabrani za lokalnu vlast govorilo se o njima da će ukinuti sve i da će svaki daljnji napredak općine stati. Neki su išli tako daleko da su ih nazivali „babarogama” koje će sve ukinuti.
– ‘Nastavili smo sa svim projektima koje smo smatrali dobrima, a većina ih je bila takva. Započeto ćemo odraditi, a imamo i svoju viziju i svoje projekte koje ćemo započeti u novoj godini.
Ono što su u ovoj godini napravili je izgradnja nerazvrstanih cesta u Gradcu, kao i početak obnove vatrogasnog doma koji je sufinanciran od Ministarstva regionalnog razvoja. Vatrogasni dom je trenutno u fazi sanacije objekta koji je star i ruševan.

Za 2018. godinu predviđeno je mnogo novih projekata kao i nastavak onih koji su započeti u 2017. godini. Nastavlja se rad na projektnoj dokumentaciji za nogostup u centru općine, priprema se i izrada projekta energetske obnove škole u Čavoglavama. Kao jedan od važnijih projekata u 2018. godini navodi se i izgradnja dječjeg vrtića u Gradcu, a planiramo uređenje društvenog doma u Umljanovićima i sportskih tribina u Moseću.
Također s velikom pažnjom će se pristupiti i izradi spomenika hrvatskim braniteljima, a u pripremi je čak nekoliko mjesta na kojima će se moći odati počast braniteljima koji su dali život za domovinu. Radi se o spomeniku koji će biti podignut u Otavicama, spomen sobi u Kljacima za koju je pripremljen i projekt, ali i spomen ploče za branitelje iz Mirlović polja.

-Pokrenuli smo priču oko branitelja, kako bi valorizirali naše heroje koji su dali svoje živote da bi mi bili ovdje gdje jesmo.
Što se tiče poljoprivrednih gospodarstava u općini Ružić, u tijeku je izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije. Načelnik radi na tome da se predviđena površina za gradnju staja i gospodarskih objekata u stočarstvu spusti sa 5000m2 na 2000m2. – Na našem području i terenu nitko nema 5000m2 zemljišta u jednom komadu, nadamo se da ćemo i to riješiti već sa sljedećim izmjenama i dopunama.
Poticaji u poljoprivredi za 2018. godinu će biti znatno manji zato što će se većina tih poticaja isplaćivati kroz mjere europskih fondova i Ministarstva poljoprivrede odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi. – ‘Mi ćemo ovu godinu pomoći na način da pri legalizaciji oslobodimo poljoprivrednike od komunalne naknade za gospodarske objekte’ – kazao je načelnik Pijuk te dodao – Zainteresirani smo za osnivanje zadruge poljoprivrednika općine Ružić, tu bi bili uključeni svi gospodarstvenici, ne samo stočari, nego i proizvođači voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja koje je sada aktualno. Radit ćemo na tome da okupimo ljude koji se bave poljoprivredom, kako bi lakše došli do europskih poticaja’.

Važna stavka u općini Ružić zasigurno je i turizam, a glavni oslonac koji će privući turiste je veliki kipar Ivan Meštrović. Naravno neizostavna je i gastronomska ponuda iz koje je važno istaknuti pršut. –Radit ćemo na tome da brendiramo pršut, a time i općinu Ružić. Mislimo da je turizam potencijal općine, jer velike uvjete za industriju i gospodarstvo nemamo, a seoski i ruralni turizam vidimo kao budućnost razvoja općine.
U općini trenutno rade na povezivanju svih osam naselja i uključivanje njihovih znamenitosti u turistički program koji već uključuje kuću Ivana Meštrovića, antimalaričnu stanicu i crkvu Presvetog Otkupitelja u Otavicama.
– ‘Ostvarili smo kontakte sa konzultantskim tvrtkama, uz Meštrovićevu kuću i crkvu Presvetog Otkupitelja, povezali bi i crkvu svete Marije u Gradcu, Moseć s pogledom na Petrovo polje, Umljanoviće s Gabelinim jezerom, Balinu glavicu, crkvu Hrvatskih mučenika u Čavoglavama i drvenjak u Mirlović polju.
Sredinom prosinca izglasan je i proračun za 2018. godinu, koji je kapitalnim ulaganjima obuhvatio sva naselja općine. Povećana su i sredstva za kulturu i to za 40 000kn od kojih se planira organizacija Kulturnog ljeta u Petrovu polju’.

U socijalnom programu općine nastavlja se sa sufinanciranjem prijevoza učenika, kao i davanja jednokratnih potpora studentima i učenicima, a od ove godine novost je potpora predškolcima odnosno djeci upisanoj u vrtić. Načelnik ističe kako su ove godine jedini gubitnici proračuna političke stranke.
Kraj godine u općini su dočekali početkom javnih radova u sklopu kojih je na šest mjeseci zaposleno 17 mještana. U 2018. godini još očekuju i odobrenje projekta za pomoći starijim i nemoćnim osobama kojim će se otvoriti još nekoliko radnih mjesta.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Sljedeća objava

ZAGORA u 2017.


Thumbnail
Prethodna objava

PROMINSKA 2017.


Thumbnail

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background