Petropoljci slave blagdan Male Gospe – Dan općine Ružić

- 8. rujna 2021.

Blagdan je Male Gospe i Dan Općine Ružić koji je obilježen misnim slavljem i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Ružić

U Gradcu u Župnoj crkvi Porođenja Marijina svečano koncelebrirano misno slavlje sa procesijom predvodio je jutros biskup križevački fra Milan Stipić.

Potom je održana svečana sjednica Općinskog vijeća uz brojne uzvanike. Načelnik općine Dalibor Durdov je u svom govoru istaknuo:

-‘Ovo je prva svečana sjednica Općinskog vijeća od pojave pandemije koja je snažno uvjetovala sve naše aktivnosti i sve aspekte našeg privatnog i društvenog života. Pandemija je našu općinu zatekla u trenutku ostvarenja velikih kapitalnih projekata -prije svega izgradnje dječjeg vrtića – investicije od skoro 6 i pol milijuna kuna – ali i velikih ulaganja u društveni dom Umljanovići, spomen-sobu u Kljacima kao i značajne investicije u prometnu infrastrukturu. Iako se većina tih projekata financira iz europskog i državnog proračuna, oni su ipak predstavljali financijski test za nas jer je uz osjetan pad proračunskih prihoda trebalo premostiti i veliki vremenski jaz između plaćanja izvođača i povrata sredstava u proračun, a riječ je o milijunskim iznosima. Za ilustraciju, i danas, godinu dana nakon što je dječji vrtić u funkciji, općina još uvijek potražuje preko milijun kuna za nadoknadu sredstava utrošenih u taj projekt.

Unatoč svemu, ostvareni su i ostali planirani projekti. Financirali smo vatrogastvo, javni i civilni sektor, održavali komunalnu infrastrukturu, usred lockdowna aktivirali besplatni internet za javne površine, uspješno provodili projekt „Zaželi“ vrijedan skoro 3 milijuna kuna, a što posebno želim naglasiti, nismo niti za lipu smanjivali iznose stimulativnih naknada našim građanima. Isplatiti smo pune iznose naknada vrtićkoj djeci, učenicima i studentima, novorođenčadi i novosklopljenim brakovima. U tom kontekstu, želim zahvaliti tadašnjem načelniku Anti Pijuku koji nikada nije doveo u pitanje isplatu tih naknada u cijelosti i snažno je podupirao demografske mjere.

Od aktualnih projekata istaknuo bih da se upravo privodi kraju projekt uređenja Kulturnog centra u Otavicama, projekt koji ima snažnu simboličku važnost kao bitna i nezaobilazna točka razvoja turizma i tercijalnog gospodarstva u našoj sredini. Realizacijom tog projekta naša će zajednica dobiti izložbeni prostor u kojem ćemo, vjerujem, u skoroj budućnosti imati stalni postav djela Ivana Meštrovića, modrenu prezentacijsku dvoranu, kiparsko-slikarsku radionicu za djecu i druge prateće sadržaje. Projekt se u većem dijelu financira iz europskog proračuna u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom „Krka“.

Kroz nekoliko dana, vjerojatno idući tjedan, započet ćemo postupak nabave za asfaltiranje općinskih cesta u iznosu nešto manjem od 400 tisuća kuna čime ćemo dodatno modernizirati sustav općinskih prometnica.

Također, vrlo brzo ćemo pokrenuti postupak nabave za drugu fazu rekonstrukcije Vatrogasnog doma u Kljacima u iznosu od cca 350 tisuća kuna. Riječ je o objektu koji je desetljećima bio zapušten i kojeg smo 2018. godine konstruktivno i statički sanirali, a plan je da se kroz ovu i narednu godinu, uz potporu Ministarstva regionalnoga razvoja, dovrše svi građevinski radovi te da se objekt potom preda na korištenje našoj vatrogasnoj postrojbi. Mogu također napomenuti da i u ovom trenutku provodimo drugu fazu projekta „Zaželi“ u što smo krenuli kao jedna od prvih općina u našoj županiji, a u tijeku je i provedba programa Javnih radova te u ta dva projekta zapošljavamo ukupno 25 djelatnika i djelatnica.

Iako smo u zadnju godinu i pola dana naučili kako se više ništa ne može sa sigurnošću planirati, moram se u par rečenica dotaknuti vizije razvoja naše lokalne zajednice, prije svega demografije, gospodarstva i komunalnih tema.

“Uz novi dječji vrtić te aktualne stimulativne mjere, kad govorimo o demografiji, u budućnosti želimo težište baciti na stambene zone za mlade obitelji. Trenutno je u tijeku izrada Programa stambenog zbrinjavanja za stambenu zonu Gaj u Ružiću kao i izrada glavnog projekta obližnje sportsko-rekreacijske zone. Slijedi prijenos vlasništva na Općinu, izrada elaborata te komunalno opremanje i u konačnici dodjela građevinskih parcela mladim obiteljima. Cilj nam je kroz prostorni plan definirati slične zone i u drugim općinskim naseljima, prije svega u Čavoglavama gdje postoji veliki interes, ali i drugdje kako bi se omogućio ravnomjeran demografski razvoj i korištenje poticajnih sredstava središnje države. Također, cilj nam je već u idućoj godini jednokratno ili u fazama riješiti i sanaciju okoliša područne škole Gradac kao jedinog preostalog aktivnog školskog objekta na području naše općine.

Kad govorimo o gospodarstvu, već dugi niz godina u našem prostornom planu i strateškim razvojnim dokumentima egzistira više gospodarskih zona. Najatraktivniju od njih, ako se mogu tako izraziti, poslovnu zonu Midenjak, koju smo u proteklom periodu geodetski odcijepili i izdvojili iz šumsko-gospodarske osnove, želimo aplicirati kao projekt kroz „Mehanizam za oporavak“. Radi se o značajnom, vrlo kompleksnom i vrlo skupom projektu kojega bez financiranja iz vanjskih izvora nije moguće privesti kraju.

Međutim, s obzirom na trendove koje živimo i gledajući stvarnost oko nas, jasno je da naš fokus mora biti na onim gospodarskim granama koje već imaju značajan udio u ukupnom gospodarstvu, a koje su se razvijale prirodnom inercijom i privatnim inicijativama pojedinaca. To su, naravno poljoprivreda i turizam. Stoga, u budućnosti želimo ulagati u turističku infrastrukturu, ucrtati i urediti sustav biciklističkih i pješačkih staza, vinskih cesta te u jedinstvenu mrežu povezati niz mikro-lokacija poput izvora Čikole, Gabelinog jereza, bunara na Lepini i sličnih prirodnih bisera, naravno uz dodatan sadržaj kulturnog turizma koji se bazira na naslijeđu Ivana Meštrovića. Sve bi to trebalo dati snažan zamah postojećim i novim investicijama u sektoru turizma” – kazao je načelnik Durdov i dodao:

-‘S obzirom na strukturu općinskog proračuna, jasno je da nismo u stanju izravno u značajnoj mjeri subvencionirati poljoprivredu, premda ćemo nastojati i na taj način poticati prije svega nove OPG-ove. No, smatram da s razine države i Europske unije već postoji dostatan broj mjera za sektor poljoprivrede, a ono što mi kao lokalna samouprava moramo napraviti jest omogućiti našim građanima korištenje tih sredstava, prije svega brisanjem limitirajućih odredbi iz prostornog plana. U svezi s tim imao sam nedavno vrlo konstruktivne razgovore sa županom koji je rezolutno obećao otkloniti te barijere iz županijskog prostornog plana.

Naravno, želimo omogućiti i investicije u obnovljive izvore energije kao nešto što je kompatibilno s prostorom i izravno utječe na proračunske prihode.

Kad smo kod komunalnih tema spomenuo bih projekt izgradnje nogostupa kroz središte Gradca za što je ishodovana pravomoćna građevinska dozvola, a ŽUC je u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te je za očekivati realizaciju tog projekta u dogledno vrijeme. Riječ je o bitnom projektu kako s aspekta sigurnosti sudionika u prometu, prije svega školske i vrtićke djece, tako i s aspekta urbanizacije središnjeg općinskog naselja.

Naravno, i dalje ćemo ulagati u modernizaciju cesta, ali i u njihovo kvalitetno održavanje. U tom kontekstu želim reći kako osobno nisam odustao od nabavke stroja za komunalno održavanje cesta, bilo samostalno bilo u kombinaciji s komunalnim društvom u našem suvlasništvu ili partnerstvom s drugom općinom jer je to jedna od slabih točaka našeg komunalnog gospodarstva i nešto što našim građanima iznimno mnogo znači. Naravno, znači im i gospodarenje otpadom i sanacija divljih deponija koje niču iz dana u dan. Radit ćemo i u tom pravcu kako kroz ustrojavanje komunalnog redarstva, tako i kroz konkretne projekte.

Također jedna od bolnih točaka našeg komunalnog standarda jesu dijelovi naselja koja još uvijek nemaju pitku vodu. Projekt za dio naselja Mirlović Polje je odavno završen, ali je zbog proceduralne pogreške odbijen prilikom prijave na odgovarajuću mjeru. U tijeku je izrada projekta za naselja Baljci i Gornji Gradac, a još je potrebno izraditi projekt za Gornji Moseć. No, u kontekstu okrupnjavanja ovdje treba istaknuti i problem majorizacije malih udjeličara u velikim komunalnim tvrtkama, pritom konkretno mislim na Vodovod Šibenik, te se nadam da će se iznaći mehanizmi zaštite interesa nas malih općina kako bi se naši projekti aplicirali na odgovarajuće mjere.

Budući da nije ni vrijeme ni mjesto da se uširoko elaboriraju općinski razvojni programi, ne bih vas želio zamarati dugim monolozima, osobito s obzirom na lošu akustiku ovog prostora. Ovo su neke elementarne natruhe za koje bih, ukoliko se ne realiziraju, na kraju svog mandata mogao reći da taj mandat nije dobro odrađen. Naravno, težište kod svega što sam naveo moraju biti kvalitetni projekti i realizacija kroz europske fondove jer općinski proračun, posebice nakon što smo otvorili i financiramo novi dječji vrtić i preuzeli obvezu sufinanciranja javne autobusne linije za Split – a i jedno i drugo su nasušna potreba naših građana – praktički sva proračunska sredstva koja bismo inače uložili u kapitalne projekte, odlaze na te tekuće rashode. Zato realizacija svega što sam ranije spomenuo ovisi isključivo o našoj sposobnosti da napravimo kvalitetne projekte i povučemo sredstva iz vanjskih izvora.

Vjerujem da smo to u stanju i da ćemo to uspjeti na korist cijele naše zajednice’ – kazao je načelnik Dalibor Durdov.

Sjednici je nazočio i župan Šibensko kninski Marko Jelić:

Župan je istaknuo i da će županija pomoći oko izrade projektne dokumentacije za naselja koja još uvijek nemaju vodovodnu mrežu:

 

Svečanoj sjednici općinskog vijeća Općine Ružić nazočio je i gradonačelnik Drniša i saborski zastupnik Josip Begonja, načelnik Unešića Živko Bulat, ravnateljica Dječjeg vrtića Niveska Vlaić, direktori komunalnih društava, predstavnici braniteljskih udruga, bivši načelnici, vijećnici i ostali.

Za sve poginule u Domovinskom ratu položeni su vijenci i upaljene svijeće a potom se druženje nastavilo uz domjenak.

Blagdan Male Gospe kao svoju svetkovinu posebice štuju stanovnici naselja koja pripadaju gradačkoj župi: Gradac, Otavice, Ružić, Moseć, Gornji Sedramić i Umljanovići.

Blagdan Marijina rođenja – Male Gospe svečano se u drniškom kraju slavi i u svetištu Gospe Čatrnjske u Lukaru.

U Šibenskoj biskupiji još i u Skradinu.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background